Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Plavičasto-ljubičasta koža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mizar35

19.07.2011. 14:55

Poštovani, imam bebu staru mjesec i 7 dana. Na redovitom sistematskom smo bili prije 5 dana i bilo je sve o.k. Međutim, u zadnja dva dana primjetili smo da je bebi koža u području obrva, oko očiju konstantno plavičasto/ljubičasta, a oko usta i po čelu nakon plača. Da li je navedeno normalna pojava kod ovako male bebe ili zahtjeva ponovni posjet pedijatru?

Darko Richter, dr. med.

19.07.2011. 16:35

Roditelji svašta vide, uglavnom nemaju pojma, svašta izmišljaju, i za svaku stvar pitaju pedijatra - jer je besplatno.
Odakle da ja znam o čemu vi pričate? Idite nekome tko može pregledati dijete.

mizar35

19.07.2011. 19:10

Poštovani, nisam baš očekivala ovakav odgovor, više bi me usrecilo da ste napisali da je navedeno razlog za brigu ili ne. Cinjenica je da roditelji nisu doktori, ni pedijatri vec su usputno educirani, a od nas se ocekuje da se ponasamo kao da smo zapravo zavrsili nesto od toga. Naime, znam da ne mozete na slijepo davati dijagnoze, ono sto se nadamo da mozemo dobiti na ovoj stranici je nekakav savjet iz iskustva koji ste stekli nakon godina i godina rada s djecom, sigurno ste se sa vecinom ovih pitanja tokom svog radnog vijeka susreli. Kazete da lijecimo zdravu djecu i da zbog toga bolesna nemaju mjesta u cekaonicama, svi moguci clanci koji su danas dostupni ukazuju na vaznost pravovremene reakcija, prepoznavanje simptoma u njihovom zacetku, a kako prepoznati nešto s čime nemamo iskustva? I onda kad dodjemo u pedijatra dobijemo odgovor da niste ni vi vracevi pa mozete nagadjati što je dijetetu dok se ne pojave glavni simpomi temperatura, nenapredak na tezini, odbijanje hrane i pospanost. I što onda napraviti, ići ili čekati, vjerovati da je sve u Bozjim rukama, ili da je teret odgovornosti ipak na nama? Dijete se ne ponaša nešto čudnije nego se ponašalo dosad, pojavila se ta boja koje, činjenica je, nije bilo, a u strahu su velike oči pa smo primjetili da se i fontanela udubila i pulsira?- ali kažu da je i to normalno. I sad opet procjenjujmo sami? Eto zapravo nitko Vas ne želi maltletirati, želimo samo pomoć na ovom putu koji nam je nepoznat!

Darko Richter, dr. med.

19.07.2011. 22:55

Ako mu je uvučena fontanela i ima kolobare oko očiju, vjerojatno je znatnije dehidriran.
Ali, vi niste rekli "kolobari",niti "podočnjaci", i uz to ste tvrdili da se dijete sasvim normalno ponaša.
Ako je dehidrirano, neće niti to biti točno.
To, da li da vi brinete, ili ne, nije posao pedijatra. To je vaša nezamjenjiva funkcija, i s time ne opterećujte liječnike. Vaše dijete - vaša briga. Nije, i neće nikada biti moja, ma kako ja bio pedijatar. A jesam i to već punih 30 godina. Takvih se gluposti, kao kod nas, teško može čuti negdje drugdje, u zemljama s kojima se stalno kompariramo. A sve proizlazi iz činjenice da se roditelji jednostavno distanciraju od problema svojeg djeteta i misle da su to problemi pedijatra. Ponavljam, nisu i neće biti. Vi morate odlučiti da li je dijete bolesno, to reći, i onda pedijatar može dati odgovor (ako ga zna ili može znati). Pitati, da li da brinem, ili, da li da odem doktoru, posve je perverzno, a koristim tu riječ makar vam to sada izgledalo ekstremno, jer tako jest. Vi, kao odrasli, ne pitate svoju mamu od 80 godina, ako vas boli glava ili imate neki simptom, da li da idete doktoru. Jednostavno, odlučite na koju ćete stranu: u kuhinju, ili u ambulatnu. Vi ste jedini zastupnik svojeg djeteta, i ne možete tu funkciju prenositi na pedijatra, pogotovo ne preko interneta. Ponašate se u njegovo ime, s punom odgovornosti, jer ga i najbolje poznajete.
Iza svega, u dubini biti problema, jest besplatnost zdravstvene skrbi. Čim je besplatno, mnogi misle da je obavezno, jer, ako npr. ne pitaju, makar što, makar kako deplasirano ili mimo mete, a bilo je besplatno, netko bi ga mogao pozvati na odogvornost ili mu prigovoriti: mogao si pitati, što te koštalo? I takav sustav očito treba hitno doktora.

mizar35

21.07.2011. 14:50

Eto ipak ste imali pravo s onim da roditelji svašta vide, svašta izmišljaju i uglavnom pojma nemaju. Budući da je dijete jučer lošije, ali češće sisalo, bilo razdražljivo, nije nočas puno mokrilo (ili su pelene dobro upijajuce), a i tjedni prirast mu je tek 80 grama umjesto u kuhinju smo otišli u ambulantu i to privatnu kako ne bi oštetili dragi nam državni proračun koji i onako već dugi, dugi niz godina punimo porezima i doprinosima, a u pogledu zdravstvene skrbi koristimo minimalno-ali to je neka druga priča. Ne znam kojem bi roditelju bilo teško platiti privatni pregled za vlastiti mir i potvrdu zdravlja djeteta, makar postavili glupa pitanja, izrazili svoje strahove i sumnje i stekli neko dodatno samopouzdanje, kako se ne bi u slučaju eventualnog problema okrivljavali sami do kraja života, a ne kako nas neko drugi ne bi okrivio? Vjerovatno se ni Vi ne bi bavili ovim poslom da liječite zdravu djecu, ali možete li dati bolju i ljepšu diagnozu od one da je dijete zdravo? Gledala sam malo i strane forume, nisam primjetila da su pitanja tamo išta "pametnija" nego naša, i tamo roditelji strepe, doktori griješe itd. A što se tiće naše diagnoze, za one koji budu imali slična pitanja, plavičastu boju doktorica nije smatrala zabrinjavajucom kaže da bi to moralo biti dosta tamnije da bi nešto značilo, nije cijanotično jer bi navedeno bilo vidljivo na rubovima noktiju ruku i nogu, sve dok je opće stanje djeteta dobro ne bi se trebalo brinuti, da je dehidrirano fontanela bi bila dosta udubljenija od one koju je ona napipala, ali isto je rekla da na ovako velikim vručinama ako baš nemamo mogućnost podojiti dijete, možemo mu dati malo prokuhane vode. A šta se tiće lošijeg sisanja, prepisala je to tzv. skoku u razvoju i da će to proć kroz dan dva, a za mokrenje ipak mislim da su pelene dobro upijajuče (testirali smo sa dvi jušne žlice i naša pelena je bila dosta teža). E da nisam jedino pitala jesu li dvije jušne žlice dostatne za period od 3 sata ili bi sa mjesec dana trebala mokriti više?

Darko Richter, dr. med.

21.07.2011. 17:30

Ne znam je li sve ovo samo komentar, ili ima i neko pitanje, koje ili ne vidim, ili ne razumijem, pogotovo ono s jušnim žlicama, makar je na kraju upitnik.
Na onaj dio koji sadrži vaše komentare, želio bih vas upozoriti na dvije netočnosti: ne uplaćujete vi u zdravstveni budžet apsolutno niti kune, već to čini vaš poslodavac. Dakle, samo u slučaju da ste sami sebi poslodavac, uplaćujete, i to na bruto iznos plaće, 15% u HZZO. Toliko o troškovima radno-zavisnih Hrvata za svoje zdravlje. Što se djece tiče, čista nula, sasvim besplatno, nema niti participacije. I nemam ništa protiv toga, osim što to očito rađa raznim devijacijama, jer se gubi osjećaj odogvornosti i vrijednosti.
Dijagnoza "dijete je zdravo" ne postoji. Postoji samo, umjesto dijagnoze bolesti za koju netko dolazi da nešto pita ili sumnja, ispis "sine morbo" (bez bolesti), koj ačak nema svojeg koda u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, već se tamo šifrira nekakvim zaobilaznim terminima, poput "pregled zbog sunje na ... ".. Ne može vama nitko reći da ste zdravi, ali može vam reći da nemate tu i tu bolest, tog i tog dana u toliko sati i minuta. Već sljedeće minute možete tu bolest dobiti.
Dakle, ne postoji dijagnoza "dijete je zdravo". To, nažalost, vama nije jasno, a jedan od glavnih razloga jest besplatnost medicine u nas od koje dolazi lijenost zdravog razuma. Što da tko mućka glavom, kada je sve besplatno? Meni, kao dugogodišnjem liječniku, nije niti najmanje najbolja i najljepša ta nepostojeća dijagnozs "dijete je zdravo", već onda, kada je bolesno, a medicina, i ja u toj ulozi, učinim za dijete ono najbolje. Nije pedijatar ovdje da blaži nekakve strahove roditelja. To sam vam već objašnjavao: vaše dijete-vaša briga; vi to ne moćete prenosti na liječnika. A ipak vam se toga tako teško odreći! Zato opet ponavljam: ovakav totalno besplatni sustav treba doktora, inače teško zdravstvu, pacijentima i doktorima, svima skupa.



Eto ipak ste imali pravo s onim da roditelji svašta vide, svašta izmišljaju i uglavnom pojma nemaju. Budući da je dijete jučer lošije, ali češće sisalo, bilo razdražljivo, nije nočas puno mokrilo (ili su pelene dobro upijajuce), a i tjedni prirast mu je tek 80 grama umjesto u kuhinju smo otišli u ambulantu i to privatnu kako ne bi oštetili dragi nam državni proračun koji i onako već dugi, dugi niz godina punimo porezima i doprinosima, a u pogledu zdravstvene skrbi koristimo minimalno-ali to je neka druga priča. Ne znam kojem bi roditelju bilo teško platiti privatni pregled za vlastiti mir i potvrdu zdravlja djeteta, makar postavili glupa pitanja, izrazili svoje strahove i sumnje i stekli neko dodatno samopouzdanje, kako se ne bi u slučaju eventualnog problema okrivljavali sami do kraja života, a ne kako nas neko drugi ne bi okrivio? Vjerovatno se ni Vi ne bi bavili ovim poslom da liječite zdravu djecu, ali možete li dati bolju i ljepšu diagnozu od one da je dijete zdravo? Gledala sam malo i strane forume, nisam primjetila da su pitanja tamo išta "pametnija" nego naša, i tamo roditelji strepe, doktori griješe itd. A što se tiće naše diagnoze, za one koji budu imali slična pitanja, plavičastu boju doktorica nije smatrala zabrinjavajucom kaže da bi to moralo biti dosta tamnije da bi nešto značilo, nije cijanotično jer bi navedeno bilo vidljivo na rubovima noktiju ruku i nogu, sve dok je opće stanje djeteta dobro ne bi se trebalo brinuti, da je dehidrirano fontanela bi bila dosta udubljenija od one koju je ona napipala, ali isto je rekla da na ovako velikim vručinama ako baš nemamo mogućnost podojiti dijete, možemo mu dati malo prokuhane vode. A šta se tiće lošijeg sisanja, prepisala je to tzv. skoku u razvoju i da će to proć kroz dan dva, a za mokrenje ipak mislim da su pelene dobro upijajuče (testirali smo sa dvi jušne žlice i naša pelena je bila dosta teža). E da nisam jedino pitala jesu li dvije jušne žlice dostatne za period od 3 sata ili bi sa mjesec dana trebala mokriti više?

mizar35

24.07.2011. 14:25

Evo pitanja, kako se još manifestira cijanoza osim plavičaste boje kože? S obzirom da smo prije neki dan kod pedijatra utvrdili da beba ne pokazuje nikakve znakove bolesti, od tada se nije opće stanje promjenilo i dalje se ponaša jednako razdražljivo i slabo spava tokom dana, siše često, ali očito neučinkovito jer i u ova tri dana je dobilo tek 30 grama. U proteklih 10 prirast 110 grama, a u prvom mjesecu života 1300 grama. Broj vrlo mokrih pelena (ako je to oko 60-80 ml po jednom mjenaju svaka 3 sata) je i dalje između 4-6 i uglavnom ima 2-3 žučkasto vodenaste stolice (tako je od samog početka), što bi prema onim pokazateljima da li beba dovoljno jede bilo dostatno, pa zašto krivulja prirasta nije stabilna kao do sada?

I samo još jedan kometar, u ugovoru o radu je navedena plaća u bruto iznosu, pa kad se ne bi trebali plaćati porezi i doprinosi taj bi bruto bio netohappy

Darko Richter, dr. med.

24.07.2011. 15:35

Mislim da ne znamo o čemu pričamo, jer, o vašem djetetu nije rečeno ama baš ništa suvislo. Nula. Plavičasta koža iznad očnih kapaka, kolobari, a zatim cijanoza, pa neka razdražljivost, vodenkaste stolice, i na kraju opet cijanoza !?
Nema potrebe da mene ispitujete bilo šta preko interneta. Nije ovo igrica za dokolicu. Vi ubacite pitanjce, i gledate kakav će odgovor ispasti. Ako imate neki problem, formulirajte ga zajedno s pitanjem, i eto odgovora.
Inače, cijanoza jest poslejdica prisustva 50g/L neoksigeniranog hemoglobina u krvi. Vjerojatno znate pretpostaviti da je krv posvuda, a ne samo iznad očnih kapaka. Pa ako mislite da nešto sada znate o cijanozi, samo naprijed. Ja bez pregleda ne mogu.
A za kraj komentar na komentar: "I samo još jedan kometar, u ugovoru o radu je navedena plaća u bruto iznosu, pa kad se ne bi trebali plaćati porezi i doprinosi taj bi bruto bio neto."
Pokažite mi, gdje to u ugovoru o radu ili platnoj listi postoji stavka doprinosa za zdravstveno osiguranje? Taj doprinos uplaćuje poslodavac a da vi to niti ne znate, niti vam se pojavljuje u ispisu bruto plaće, jer na spada u bruto plaću. Tako da, i kada bi se dokinuo, ili smanjio, vi ne biste zbog toga imali za toliko veću plaću. Ali vi ste, kao i izgleda ogromna većina hrvatskih građana, uvjereni da baš vi nešto uplaćujete u HZZO. Uplaćuju samo oni, koji su sami sebi ili drugima polsodavci. I nitko više iz radnog procesa.