Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehlada?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamatina

06.04.2010. 14:15

Postovani Dr Richter,
molim Vas da mi razjasnite sta je to u stvari prehlada?! Ja bolesti moje dece uvek delim (tj ne ja nego pedijatrica) na virusne i bakterijske, a cesto cujem od drugih mama recenice tipa: Nije to prelazno odnosno zarazno samo se prehladio/la? Nije mi jasno gde spadaju te prehlade...

Darko Richter, dr. med.

06.04.2010. 17:15

Prehlade i hladnoća nemaju nikakve veze. Tako su nekada naši pretci mislili, da čovjek dobije kašalj, currenje iz nosa, glavobolju i čak temperaturu, ako se izloži na haldnoću. Isto su mislili za propuh, za meningitis i upalu pluća. Sve te bolesti imaju svoje mikrobne uzročnike: viruse, bakterije, atipične bakterije, ... .
Mnogi još i dana misle da je propuh poguban, pa u vlakovima, tramvaijma i sl. zatvaraju usred ljeta prozore na +35°C.
Što reći o narodu i njegovim vjerovanjima u hladnoću kao uzrok zaraznih bolesti, koji istodobno ne vidi da Eskimi žive gdje žive, i da skoor nikada nisu prrehlađeni, nemaju više meningitisa niti upala pluća?
Hladnoća posredno uvjetuje širenje lklica, jer su na hladnoći ljudi zbijeniji, pa si lakše međusobno udjeljuju klice slinom, kašljanjem, hripanjem, i kihanjem.