Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehlada kod dvomjesecne bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Yasmin

09.10.2006. 01:15

kao sto naslov kaze, imam bebu od dva mjeseca starosti koja je vec skoro dva tjedna prehladjena.
nos joj je stalno pun i slijeva joj se u grlo pa kaslje jako i kise.
od tog slajma i povrati s vremena na vrijeme.
temperaturu nema.

bili smo kod pedijatra kada je to trajalo tek par dana i vadili krv.
doktor je rekao da je to viroza i dao nam efedrin kapi (dva puta dnevno, 5 dana) i rekao da kapamo sa fizioloskom i da izvlacimo pumpicom.

sve to i radimo, izvlacimo koliko ide ali nekada ne uspijemo nista izvuci.
stanje se uopce ne popravlja, cim ju spustim spavati nos joj se zacepi i ne moze spavati.
podignuli smo uzglavlje ali ni to ne pomaze.

sta se moze jos napraviti da to brze prodje?
nije li dva tjedna previse za obicnu prehladu?

i jos nesto, jedni mi kazu da obilno kapamo fizioloskom nos a drugi da to moze biti stetno za sluznicu, koga poslusati?

Darko Richter, dr. med.

09.10.2006. 09:45

Stvarno je malo predugo. Ne preporučujem nikakvo kapanje fiziološkom u nos, jer to nije fiziološki. Jedino fiziološki za nos jest čisti zrak, a ako baš mora, neki lijek. Nijedan lijek nije "fiziološki", i zato svako liječenje treba ograničiti na postizanje cilja, i prekinuti. Cilj katkada nije potpuno zdravlje, ali, u blažim bolestima organizam na kraju sam do toga stigne. Ako nos curi toliko dugo, i ako je sluz iz nosa žučkasta ili zelenkasta, indicirano bi bilo dati antibiotik, npr. Amoxil ili Sumamed.

Yasmin

09.10.2006. 12:15

Hvala na brzom odgovoru.

maja1980

11.12.2012. 13:10

Poštovani,
imamo 7-mjesečnu bebu koja je već 8 dana prehlađena. Krenulo je s obilnim curenjem nosa pa nam je pedijatrica dala kapi za nos sa ephedrinom. Nakon 2-3 dana korištenja nosić je još jače curio te stvarao problem bebi kod spavanja (začepljen nos, slijevanje u grlo, otežano disanje, neprestano buđenje). Tada nam je pedijatrica dala dodatne kapi za nos, Maxitrol, uz preporuku za korištenje obiju kapi naizmjence. Bebi sam jednom dala Maxitrol, taj dan smo ga dva puta inhalirali, i sutradan mu je bilo puno bolje, nosić je prestao curiti. Tada sam prestala s davanjem obaju kapi, jer je bebi bilo naočigled bolje. Nosić više ne curi, ali je i dalje pun sekreta koji je sada puno gušći, povremeno izvučemo pokoji zelenkasti šmrkljić. Bebu i dalje inhaliramo jednom dnevno, kapi ne koristimo, nosić čistimo uz pomoć pumpice i fiziološke otopine, stan često provjetravamo, koristimo ovlaživač zraka u prostorijama u kojima boravi beba, ali se i dalje ne možemo riješiti sekreta iz nosa, a zadnja dva dana je bebina usnica poprilično ispucala i ujutro bude prokrvavljena. Možete li nam pomoći savjetom, je li normalno da je sekret iz nosa sada gušći iako i dalje obilan, te koji bi mogao biti razlog ispucale usnice? Inače, beba jede normalno, preko dana je zaigrana.
Također vas molim mišljenje glede šetnje bebe po ovim niskim temperaturama uz navedene simptome prehlade.

Hvala unaprijed na odgovoru,
lijepi pozdrav!