Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pretraga na ast nakon šarlaha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

veljacamala

02.07.2012. 14:15

dobar dan
moj sin (5 godina ) je u 2 mjesec ove godine pa ponovo krajem 5 mjeseca imao šarlah,prvi put je dobio Silapen 10 dana a drugi Zinat 7 dana. Prije toga nikada nije imao upalu grla samo viroze ,prehlade . Njegova pedijatrica mu je sada dala ,dakle nakon mjesec dana od šarlaha da izvadi bris grla i nosa ,pretragu na AST ,te urin.Kako jako plače na vađenje krvi malo smo to prolongirali pa se sad evo spremamo na to.
Čitajući po forumima i raznim portalima primjetila sam da je cesto u nalazu te krvne pretraga rezultat povišen i navodi se da je to upravo zbog preboljenog streptokoka .
pa vas molim da mi odgovorite ,a sve u zelji da mu ne dajem antibiotike bez razloga ,sto da ocekujem od ovih pretraga koje je pedijatrica zatrazila ,(malo pojašnjenje)
Djete sada nema nikakvih smetnji ,uziva u ljetu i kupanju.
pozdrav
zahvaljujem na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.07.2012. 10:25

Ako je dijete dobro nema potrebe za navedenim pretragama. AST može biti povišen (naravno jer je prebolio streptokoknu infekciju), što god da se nsađe u brisevima ne treba liječiti antibioticima (dijete je dobro), a što se tiče urina niti tu pretragu ne treba rutinski raditi.