Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Promjenjiv apetit kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

una_2

01.09.2013. 05:10

Postovani,
Imam jako zahtjevnu bebu koja mi kida moje zivce. happy
Rodjena je sa 4100/54, sa 9.5mj je imala 8500/71, sada sa 10.5mj oko 9kg. Njen napredak je prvih mjeseci bio na donjoj granici, 500-600gr mjesecno (sa iznimkom prvi mjesec 900gr). Zbog tog takvog napretka smo dohranu poceli s 4mj, ali mogu reci da je prvi obrok pojela tek sa 5mj. Slabo je htjela mlijeko, slabo voce, slabo zitarice, najbolje je jela povrce. happy Nakon napunjenih 7mj je pocela znatno bolje da jede i da jede sve, i odjednom joj se sve pocelo svidjati. To veselje nam je trajalo do napunjenih 8mj, kad je opet pocela da "brlja". Dva dana jede super, pa 7 ne jede, i tako ukrug. Pa su joj onda krenule donje jedinice, pa je slabo jela, pa vrucine, pa sve covjek misli zbog vrucine ne jede, pa stalno neki razlozi... Bilo je i malo bolesti, upala grla sa blagim bronhitisom, ali hajde nekako smo i to pregurali. Sa napunjenih 10mj je opet pocela dobro jesti, sve do prije 2 dana, kad opet pocinje da jede slabije, iz dana u dan sve gore. Sa 8mj kad je imala izrazito slab apetit je imala tu upalu grla, a sljedeci put nakon toga ne znam sta joj je bilo, jer sam taman bila odlucila da ju sutradan vodim doktoru, i ona je taman taj dan pocela dobro jesti.
Mene sad zanima sta je uzrok tom takvom promjenjivom apetitu. Znam da ne moze svaki dan jesti isto, ali nije mi "normalno" da inace jede po 200 i preko gr po obroku, a onda odjednom - paf - samo 100-120. Hajde da je razlika u nekih 30-50gr, ali upola manje? Ne znam. Sve se opet mislim da nije neka upala grla, da nema neku aftu u ustima, da nije uroinfekt.. Ne zna covjek vise sta bi mislio, ali zelim da joj pomognem (a i sebi da ne izgubim zivce potpuno happy ). Sto se tice njenog ponasanja konkretno sada dok ima slab apetit, super je raspolozena, igra se, "brblja", ustaje, hoda uz namjestaj, motoricki sve super, ne cini mi se da ju nesto pretjerano muci (okej, vidim da ju svrbe desni, ali ne do te mjere da joj narusavaju normalan zivot), nema temperaturu... Ali opet, pitam se, sta moze da utice na tako slab apetit. Vrtim u glavi nase obiteljske bolesti, konkretno ja imam ceste urinarne infekcije, te su svi u mojoj obitelji izvadili krajnike. Mozda su joj krajnici nateceni pa ne moze da guta? U nekoliko navrata smo tokom prvih 6mj radili nalaze urina i bili su uredni (nismo radili urinokulturu). Hemoglobin joj je sa 9.5mj bio 119. Inace, kad ovako slabo jede, tad slabo pije i vodu, tako da je to vjerojatno neki organski problem. Ranije sam se brinula zbog tog slabog apetita, jer "nece dobiti dovoljno na tezini", dok mi sad taj prirast nije toliko bitan, nego samo zelim da shvatim sta joj je i da se na pravi nacin postavim prema njoj. Ne zelim joj stvoriti dodatni pritisak oko hranjenja, da joj ne bih izazvala averziju prema jelu.
Sta moze biti uzrok tom takvom promjenjivom apetitu? Da li je to jednostavno takvo dijete, ili bi ipak moglo biti nesto organsko? Kako da se ponasam? Da ju u tim fazama pustim i cekam da opet pocne jesti ili da ipak insistiram na detaljnijem lijecnickom pregledu?
Jos bih samo kratko pitala koliko bi trebalo da unosi mlijeka u toku dana, a koliko vode? Postoje li neke donje/gornje granice vezane za krutu hranu? Kad je u fazi dobrog apetita, pije oko 500-600ml mlijeka (od toga 400 na bocicu, a ostatak kroz kasice), vode oko 200ml, voce/zitarice oko 200gr, povrce/meso/riba/zumanjak oko 200gr cessto i vise, mlijeko/zitarice 150-200gr. Kad je u fazi slabijeg apetita, voca i povrca jede 300-400gr, dok mlijeka popije do 400ml (ukljucujuci i mlijecno-zitnu kasicu) i vode mozda 100ml dnevno. Mozda cete reci da su i ove potonje kolicine zadovoljavajuce, ali to je onako nekako kroz igru i neznanje pojedeno, npr.vani u parku jede dorucak i veceru.

Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2013. 11:50

Problem nejedenja (slabog apetita) je složen. Kod vas najvjerojatnije ne postoji organski uzrok (bolest), napredak je odličan i ne bih inzistirao na pretragama i traumatiziranju djeteta. Eventualno se može zamoliti pregled stolice na skriveno krvarenje, s time da se prethodna 3 dana ne daje tamno meso (samo prsa od peradi i bijela riba). Ako bude pozitivan nalaz tada se može raditi o alergiji na kravlje mlijeko. Puno je vjerojatnije da slabom apetitu doprinosi Vaša zabrinutost i želja da imate sve pod kontrolom. Iz svake Vaše geste vjerojatno izvire poruka "trebaš jesti" i strah da će joj se nešto dogoditi ako ne pojede koliko smatrate da je potrebno. Hranjenje u igri je jedan od načina kako zavaravate njezinu odbranu, ona naprosto na tren zaboravi odbiti hranu. Kratkoročno to donosi rezultate no često se dogodi da više ne možete ništa staviti djetetu u usta. Tipično roditelj kaže da je jedini pošteni obrok bočica koju dijete popije u snu (kada su sve obrane uspavane). Ne vjerujem da ćete moći Internetom riješiti ovaj problem, potrebno je vođenje i potpora kako bi se osjećali sigurno da ono što činite neće ugroziti dijete. I na kraju, imajte na umu da sve što dijete uzima sadrži preko 90% vode, tako da ne treba inzistirati na pijenju vode - ponudite i neka popije koliko želi. Dokle god se iz usta cijedi slina djetetu ne nedostaje tekućine. Sada kada su prestale vrućine dovoljno je oko 1L tekućine na dan za Vaše dijete; iako su varijacije normalnog unosa velike (80-120 ml na kg na dan); bitno je samo da dijete dobro napreduje. O napretku možete prosuđivati jedino temeljem upisivanja vrijednosti težine i duljine u percentilne krivulje.