Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pupčana kila


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

20.10.2003. 09:44

Poštovani,
sin, star 13 mjeseci ima mi pupčanu kilu. Pedijatrica nam je rekla da se ta vrsta kile zna povući samostalno kad ojačaju trbušni mišići, međutim u našem se slučaju to nije desilo. Kila je sve izraženija. Molim vas savjet kada je pravo vrijeme poduzeti nešto po tom pitanju, koliko je zapravo to teška operacija te postoje li neke posebne komplikacije koje iz operacije mogu proziaći.
Unaprijed hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

20.10.2003. 21:11

Cijenjena gospođo Ivana,
pri porođaju oko 50% novorođenčadi ima pupčanu kilu malog opsega, jer proces zatvaranja prirodnih otvora u ovom području još nije dovršen. Otvor pupka zatvara se u oko 60 do 70% djece unutar 4 ili 5 godina. Stoga nije potrebna žurba sa zatvaranjem, odnosno s kirurškom intervencijom. Osim toga, pupčane se kile samo iznimno uklješte i to one velike ili one koje se znatno povećavaju. U tim je slučajevima potrebna kirurška korekcija koja je u rukama iskusnog (pedijatrijskog) kirurga jednostavna i učinkovita. Komplikacije su rijetke , a u slučajevima svih poduzetih mjera opreza, statistički gotovo zanemarive. No, kako iz rečenice "..kila je sve izraženija" ne mogu dobiti uvid u njenu stvarnu veličinu (kao falanga muškog prsta, kao orah...?), to Vam ipak preporučam da dijete pregleda kirurg koji će zatim savjetovati čekanje ili operaciju u sadašnjem periodu. Srdačno vas pozdravljam.