Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Razmišljanja jedne mame


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anita

21.10.2003. 23:44

Poštovani,
prije nekoliko mjeseci ste mi poslali odgovor na temu NEC-a. U međuvremenu naš je dječačić prošao i drugu operaciju koja je bila uspješna i tek je tada počeo napredovati. Sada ima 4,5 mjeseci i blizu 5,5 kg (2200 g uoči druge operacije 17.7.). Pojede dnevno 800-1000 ml Pregomina. (Dogodi se dan kad pojede puno manje, kad bi samo pio čaj, ali je i tada vesela i aktivna beba pa me to previše ne brine). Molila bih Vas da mi odgovorite kada bi se smjelo početi s dohranom i koje vrste i količine. "Naša" gastrica nam savjetuje da počnemo i prije nego navrši 5 mjeseci, ali se ja te promjene jako bojim s obzirom na sve što je dijete prošlo. Gastrica nam je po "defaultu" i na neka pitanja mi nije dala baš uvjerljiv odgovor, npr. nije znala koji su preparati željeza na našem tržištu. Osim toga sam pročitala kako sluznici crijeva treba i do dvije godine da bi se potpuno oporavila nakon NEC-a. (Djetetu je odstranjena polovica debelog crijeva i terminum ileum.). Ne znam koliko sam u pravu ako logički razmišljam da ne treba žuriti s dohranom tako dugo dok uredno napreduje na Pregominu. A opet, možda je stvar u vitaminima...
Zahvaljujem na Vašem stručnom odgovoru.

Dr. Darko Richter

22.10.2003. 14:23

Ono što ste negdje pročitali za crijevnu sluznicu nije točno, jer je opercijom kritični (tj. nekrotični, odumrli) dio crijeva s cijelom pripadajućom sluznicom odstranjen, a ako je u susjednim partijama bilo djelomičnog oštećenja sluznice, ono se oporavilo već davno, u roku od par tjedana, najduže, od časa operacije. S raznovrsnom prehranom ne treba početi prije dobi od 6 mj., tada to rade i djeca bez prethodnog NEC-a, ali ne treba niti puno duže čekati. Ne treba vas biti ničega strah, ide se malo po malo s nekom novom hranom, dok kao mlijeko zadržava Pregomin na kojem je do sada bio dobro. Može kao prvo dobiti rižinu sluz, pire krumpir ili piriranu mrkvu, ne previše slane. Da se jedan obrok i prati situacija. Ako mu se svidi, ide se po malo dalje, te u tijeku druge polovice prve godine života zadržava 2 mliječna obroka, dok je ostatak u raznovrsnoj tekućoj, kašastoj, i, kada dobije zube, kosanoj hrani. Specifično nutriciološki, u stanju gdje mu je odstranjem terminalni ileum, valja voditi računa o vitaminu B12 i mogućoj megaloblastičnoj anemiji, a B12 se može nadoknađivati u injekcijama. Željezo bih mu davao samo ako doista ima nedostatak željeza i rezervi željeza u krvi, jer željezo može oštetiti crijevnu sluznicu ako se daje u većim količinama.

anita

24.10.2003. 00:05

Poštovani dr. Richter,
Zahvaljujem na Vašem odgovoru koji mi je puno pomogao, ali i nametnuo dodatna pitanja. Već sam više puta čula za rižinu sluz, ali svi je samo spominju i podrazumijevaju da se zna što je to. Nigdje ne mogu pronaći kako se to dobiva. Drugo pitanje odnosi se na B12. Kako se može utvrditi nedostaje li djetetu tog vitamina? Prema posljednjoj krvnoj slici (prije mjesec dana) hemoglobin je bio 103 (porasao sa 96), a eritrociti su bili 3,59 (porasli sa 3,30). Propisana doza željeza je 2 mg/kg dnevno.
Puno Vam hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

24.10.2003. 12:41

Rižina sluz je dobro ukuhana riža, od koje se onda odvade preostala zrnca koja se nisu do kraja raskuhala, a ostatak se vrlo lagano posoli. Vitamin B12 može se određivati laboratorijski, no to nije baš rutinska pretraga, a i nije nužna. Ukoliko bi dijete slabije upijalo vitamin B12 iz hrane, zato što mu je odstranjen terminalni ileum gdje se taj vitamin najviše resorbira, po malo će nastajati megaloblastična anemija, no obično su rezerve novorođenčeta, koje dobije tijekom trudnoće, dostatne sve do dobi 2-3 godine. Prije toga ne treba očekivati ovu anemiju. Možda je dio terminalnog ileuma ostao te se anemija niti neće ispoljiiti. Treba "wait and see".