Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


škrgutanje zubima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lopa29

02.08.2010. 21:26

Poštovani , zanima me je li normalno da beba od 8 mjeseci škrguće zubima ?

Darko Richter, dr. med.

03.08.2010. 00:05

To se zvove bruksizam (bruxism), pa se možete informirati na internetu, ili kod stomatologa, na ovom forumu.
Da se radi o bebi, ne bih brinuo, no, radi se o dojenčetu od 8 mj. Kod čovjeka, za razliku od lutaka, bruksizam se smatra poremećajem.

mamatina

03.08.2010. 09:40

@lopa29 moja 7godisnja kci je to radila sve dok nije tako uspela da slomi peticu tako da sada po noci nosi protezu da ne bi unistila i ostale zubesad Ne secam se kada je tacno pocelo...
Citala sam dosta o tome po forumima i neki smatraju da je to poremecaj koji je doktor vec spomenuo, a neki da moze biti i da je dete nervozno pa prezivljava to dok spava...mada ne znam zasto bi tako mala beba bila nervozna...

Darko Richter, dr. med.

03.08.2010. 11:10

Ne znam kako je "beba" opet ušla među živa bića.
Dojenče od 8 mj., ako već ima zube i njima škripi, ima bruksizam. A bruksizam se smatra poremećajem, ako već nizbog čega drugoga, ono zbog oštećenja zubne cakline i općenito zuba. A da dojenče (ne beba) može biti nervozna, može, iako se o tome dosta malo zna. Nekako poslije dobi od 6 mj. dojenče počinje razlikovati poznata od stranih lica, i tu se javljaju (ako ne prije), a, svakako, manifestiraju i prvi strahovi. Plač, ili, možda po mišljenju roditelja prekomjerni plač, koji je najčešća manifestacija onoga što tumačimo kao početak, u dojenčeta, u njegovom vlastitom doživljaju, procesa individualizacije drugih, pa onda i sebe, nikako ne bi trebalo shvaćati kao eventualni predznak "neposlušnosti" ili neke nepovoljne karakterne osobine djeteta, već tome posvetiti dosta razumijevanja, što god to značilo. Ono što to "razumijevanje" nikako ne znači, to je kvarenje ili razmazivanje djeteta. Vaše dijete, vaša briga.

lopa29

04.08.2010. 11:35

mislim da je nervozna beba i ako nije po njegovu stvarno se zna ljutiti . . Ja ga puno nosim i reagiram na svaki njegov plač , a plače puno . Boji se nepoznatih ljudi i najrađe bude uz mene ili oca . Posvetila sam mu svo svoje vrijeme . Da li se na taj način može razmaziti dijete ? Trebam li biti malo stroža ( Ipak je on u mojim očima još maleni , pa mi to teško pada ) ..

lopa29

04.08.2010. 13:45

zaboravila sam napomenuti da ne škripi zubima u snu već dok je budan , odnosno radi to svijesno . Kako se postaviti prema dijetetu u toj dobi , mislim na taj strah od odvajanja i jaku povezanost za majku ? Uglavnom plače kada ga dajemo u ruke nepoznatima . Svaki savijet je dobrodošao , prvi sam put mama i želim da mi dijete bude sretno kao i svi

Darko Richter, dr. med.

04.08.2010. 22:30

Imate svoj unutrašnji kod i svoj razum, pa se postavite najbolje.
Ja ne mogu biti njegova mama.

12.12.2014. 11:45

Moj sin ima 3god.Skrguce zubima ponekad po noci da spava.Od zubica mu nedostaju jos 3 petice,cetvrta mu je do pola izrasla.Nikad to ne radi po danu i nisan primjetila da je time ostetio zubice.Koji su moguci uzroci toga i sto trebam poduzeti?Koje su stetnosti koje moze time izazvati?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2014. 13:20

Nije poznat uzrok opisane pojave, ako je škrgutanje jako izraženo može doći do oštećenja cakline na zubima. Nažalost, koliko ja znam, nema učinkovite pomoći.