Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stajanje na prstima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tinka3006

25.12.2008. 22:55

Poštovani doktore,za početak,želim vam sretan Božić i božićne blagdane vama i vašoj obitelji.

Moje pitanje je-
Šestomjesečno dojenče kad se stavi u uspravni položaj opire se prstima,znači ne punim stopalom,na prstima pravi koračiće kad se drži pod pazuhom i skakuče.. Da li je to u toj dobi zabrinjavajuće,treba li ići zbog toga na vježbice,kakva je,na temelju vašeg iskustva,prognoza,da li je to rizik da dijete neće prohodati,da će kasnije prohodati ili prohodati na prstima..???Ako se i prohoda na prstima da li se to ispravi samo ili?

Inače,hvata ponuđene igračke,ide samo prema predmetima,obrće se sa leđa na trbuh,hiperaktivno je dijete,kad ga se drži,skakuće(ali na prstima),kad je na leđima pokušava se odići..
U svakom slučaju ništa drugo da me brine osim tog oslanjanja na prste.

Hvala na odgovoru.
Mora li me ovo brinuti?

Darko Richter, dr. med.

26.12.2008. 11:20

Prije svega, morate mi objasniti zbog čega vas ovo brine.

tinka3006

26.12.2008. 12:00

Zato što sam na drugom Forumu dobila odgovor da dijete u tim slučajevima mora na vježbe i kod neuropedijatra pa me zanima mišljenje liječnika.
Isto tako sa 2 mj kod naše pedijatrice smo dobili dg. hipertonusa koji je eto misteriozno nestao na sljedećem pregledu kao i na zadnjem prije mjesec dana gdje je bilo sve o.k. i tad se oslanjao na prstiće,ali dr nije vidio još u tome problem.
Pa me zanima da li je to sad problem,kad to postaje problem ili je problem samo u mojoj glavi.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

26.12.2008. 12:35

Problem je u raznim forumima, tračlanju stručnih stvari od strane kojekakvih nestručnih osoba, itd.
Ali, ako hoćete, pravi je problem u slijedećem:
Prema hrvatskim zakonima, liječnik je odgovoran kazneno, i drugo, kod optužbe, postoji presumpcija krivnje, a ne nevinosti, što je nakaradno, nebulozno itd.
U bilo kojem normalnom zakonodavstvu, vrijedi generalno presumpcija nevinosti, pa tako i za liječnika kao i za sve druge, i, k tome, liječnik ne može biti kazneno odgovoran, već samo građanski, za događaje ili komplikacije iz svojeg normalnog posla. Može biti kazneno odgovoran ako se igra dra Mengelea, ali, za to već dugo nisam čuo.
No, da se vratimo u naš trenutak i našu geografsku širini ui dužinu.
Doktor radi pod pritiskom kaznene odgovornosti i presumpcije krivnje.
Vi odete na pregled, i napričate nešto što se protračlali na nekom forumu. Liječniku je uvijek lakše reći da je možda to i to patološki, itd., da se prati, da se vježba, da se navraća na kontrolo po 100 puta, nego da kaže da nije ništa, a ono ispadne na kraju nešto. Ili, čak ne ispadne ništa, već dijete padne s bicikla, a roditelji optuže liječnika da je to jer nije ozbiljno shvatio ispružene prstiće. I onda se on , pod presumpcijom krivnje, mora obraniti. A u te komplikacije nitko ne želi ulaziti.
I zato će vam medicina u nas biti sve neodređenija, sve zatupljenija i sve neefikasnija, a samo vi nastavite trabunjati preko raznih foruma, i samo ćete to stanje pojačati. Jer, netko će se tamo javiti da vam da adresu nekog odvjetnika kji je specijalista za dizanje na prstiće, zbog kojih djeca padaju s bicikla.
Potrebna je reforma zdravstva, ali, ovo što se nudi, nema veze s reformom, već s prikupljanjem dodatnog novca za vreću bez dna, i, što je najgore, sustav koji je nepopravljiv.