Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sumamed


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elisa

17.09.2003. 22:40

U mjestu gdje zivim, pedijatri su veoma skepticni kada je u pitanju SUMAMED-ustvari uopste ga ne preporucuju.
Ja sam ga (po potrebi) davala svom 2,5 god. sinu i zaista mu je pomagao ( u pitanju su bile jace upale grla i gnojni cepici na krajnicima)
Molim Vas da mi objasnite dejstvo ovog antibiotika i nacin primjene-tacnije kolika treba da bude pauza izmedju koristenja sumameda i da li trebam na nesto obratiti posebnu paznju vezano za upotrebu ovog sirupa.
Ove informacije nisam mogla dobiti kod pedijatara "koji su mi dostupni", jer jedni su mi rekli da je potrebno napraviti pauzu od 21 dan, drugi 3 mj., a treci 6 mjeseci izmedju dvije terapije sumamedom.
Unaprijed zahvalna.

Dr. Darko Richter

18.09.2003. 12:15

Azitromicin (komercijalno ime: SUMAMED) je izvrstan antibiotik iz skupine makrolida koji uključuje i poznati eritromicin. No, prednost je azitromicina ta što se daje jednom dnevno kroz 3-5 dana. Početna je doza 10 mg/kg, a nastavlja se istom dozom još 2 dana, ili s 5 mg/kg još 4 dana. Azitromicin liječi vrlo uspješno većinu bakterijskih klica koje prave upalu srednje uha, nosa, sinusa, grla i pluća, pa i mnoge klice koje uzrokuju u odraslih žena upalu jajnika i adneksa, u muškaraca upalu prostate, itd. Ako je indiciran, daje se bez obzira na neki prethodni tretman. Katkada, a što je poznato za makrolide, dolazi do rekrudescencije infekcije malo dana po završetku kure (tj. infekcija opet bukne, obično u blažem obliku), pa tada treba kuru ponoviti. Nitko nikada nije napisao niti znanstveno potvrdio da između dvije kure azitromicinom treba postojati neki razmak. Kao i za svaki drugi lijek, treba postojati indikacija, a ne razmak, jer tada bi, neki, i bez indiakcije u "redovitim" razmacima propisivali svašta, baš kao što smo često svjedoci: npr., "vaše dijete već dugo nije primilo antibiotik, pa mu sada možemo nešto dati ..., itd. ".