Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


TIKOVI


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

237

19.01.2014. 20:40

Poštovani,
imam djevojčicu u dobi od 6,5 godina. Odnedavno sam primjetila da je počela imati tikove. Mršti se, tj nabire obrve i zabacuje glavu unazad prema ramenima. To traje otprilike 2 tjedna, najviše kada ju nitko ne gleda, odnosno kada zna da ju ne gleda nitko od članova obitelji. Pri tome mislim na supruga i mene, jer se u prisustvu starije sestre već ne suzdržava. Ne znam imam li razloga za brigu, da li je to simptom neke bolesti ili bi to moglo biti povezano sa nekom dozom ljubomore pošto imamo bebu od 6 mjeseci pa ona više nije u središtu pažnje, a inače je dosta aktivno dijete koje voli biti zapaženo. Molim Vas za mišljenje trebam li se posavjetovati sa liječnikom ili psihologom ili čekati da tikovi prođu sami od sebe? Naime pokušala sam u mnogo navrata razgovarati s njom i obećala mi je da će se truditi da to ne radi, ali vidim da se stanje ne popravlja...
Unaprijed hvala na odgovoru, liepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2014. 11:15

Opisani znakovi će odgovarati tikovima. Zbog čega se događaju ne možemo zaključivati, trebala bi podrobnija analiza svega što se događa u duši djeteta i u okolini. No najčešće je riječ o prolaznom problemu i svakako savjetujem da ove znakove u potpunosti ignorirate. Svako upozoravanje i rasprava o tikovima mogu dovesti do fiksacije smetnji (trajnog problema). Ukoliko se u roku od mjesec dana smetnje ne povuku zatražite konzultaciju psihologa.

marinajastog

05.08.2015. 22:25

Poštovanje,
Imam kčerku od 6 godina,zadnjih par mjeseci ima tikove,prvo je žmirkala,u međuvremenu je počela skupljati ruku i dizati nogu.Kada se igra s djecom pogoršavaju se tikovi s očima,gleda na stranu,žmirka...E sad,ona je prije 3 godine žmirkala jednim okom,napravljen je očni pregled bio je uredan,bili smo neuropedijatru isto je bio uredan..rečeno nam je da je prolazan tik i da će u međuvremenu prestati i prestao je nakon par mjeseci.Ali kao što rekoh prije par mjeseci pojavili su se novi.Da napomenem naše dijete je vrlo osjetljivo,voli se igrati,nije povučena,ali je malo stidljiva,nikada je nismo udarili ni po guzici,sve nekako pokušavamo razgovorom postići.Zanima me dali da sad opet poduzimamo nešto s vezi tikova ili da jednostavno ostavimo pa će proći.Suprug je isto imao u djetinjstvu tikove koji su prošli,kao pravljenje grimasa i razno.U obitelji nema prinove,iako bi ona jako htjela bracu ili seku,jako je osjetljiva svaka naša(suprugova i moja)svađa utječe na nju i bude tužna,boji se da ćemo se rastati,jer su se mnogi roditeli od njezinih vršnjaka rastali...Ne ide u vrtić,sada će krenuti u predškolsi.Jako je inteligentna,zna čitati i pisati,talentirana je za crtanje.Jako pazim na nju,nekada i previše,možda je vrijeme da je pustim malo da se i osamostali,a ne ovo ne ono...E sad dali je to normalno za osjetljivu djecu,dali da ponovimo preglede,ili da jednostavno ignoriramo i razgovaramo puno snjom?Možemo li joj nekako te tikove preusmjeriti na nešto drugo?Da napomenem njoj to toliko ne smeta.Hvala
LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.08.2015. 11:20

Pokušajte u potpunosti ignorirati (ne zamjećivati) tikove, nemojte o tome razgovarati pred njom, i pričekajte njihov prestanak. Konflikte rješavajte bez prisustva djeteta. Ako se tikovi nastave ili ako i nadalje osjećate nesigurnost i strah konzultirajte dječjeg psihologa ili psihijatra koji će Vam pomoći kako da unaprijedite (poboljšate) obiteljsko ozračje i kako da postupate sa senzibilnim djetetom.