Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tremor bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

viniv

30.03.2012. 15:25

Poštovani,

majka sam dječaka starog 3.5 mjeseca. Trudnoća uredna, porod uredan, apgar 10/10, prvi i drugi pedijatrijski pregled uredni. S 2 mjeseca primio komibinirano cjepivo 5 u 1.
Inače je vedra beba, puno gugće, smiješka se i na glas se smije.
Ono što me brine jest drhtanje koje sam primjetila u zadnje vrijeme. Naime kad ga uzmem na svoje rame da podrigne nakon podoja zna mu zadrhatai ručica i glavica - tremor sličan onome kad jako kontrahiramo mišiće npr. vrata pa nam uslijed toga zadrhti glava. To sam primjetila i kad ga držim tako da su mu njagova leđa na mojim prsima pa on ima slobodne ruke i noge. Kada pokušava nešto uhvatiti ručicama zna mu zadrhtati ruka i glavica.
To sam primjetila da se događa isključivo kad je vrlo umoran, u fazi kad ga pokušavam uspavati. A jednom se dogodilo u autu dok je histerično plakao. drgatenj traje par sekundi, a čim mu primim glavicu ili ručicu prestane.
Drugo je sve uredno osim još jedne činjenice, a to je da se događa da pri podoju ponekad "hvata zrak" kao da su me se nosnice začepile na mojoj sisi pa on refleksno hvata zrak. Međutim, to se događa i kad su mu nosnice potpuno slobodne.

Jesu li te dvije stvari povezane? Jesu li normalne kod dojenčeta te dobi? Treba li ga odvesti na neuropedijatrijsku obradu?

Unaprijed zahvaljujem uz srdačne pozdrave.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2012. 01:15

Ne vjerujem da poteškoće disanja i tremor imaju povezanost, niti mi se čini da je riječ o konvulzijama. Procjenu neurorazvoja prepustite primarnom pedijatru a preporučam da snimite mobitelom ili kamerom kako izgledaju opisani fenomeni. Tek tada slijedi odluka o eventualnoj potrebi daljnje obrade (treba uzeti u obzir i tijek trudnoće i poroda).

viniv

16.04.2012. 00:15

Poštovani,

kako sam bila zabrinuta za tremor koji sam primjetila kod svog sada 4-mjesečnog sina, otišli smo na pregled neuropedijatru i fizijatru.
Neuropedijatar me umirio da je moj sin napredno dijete, ali blago zaostaje u neuromotornom razvoju. To je potkrijepio činjenicom da beba nije htjela na početku pregleda, onako gola na stolu, hvatati ništa ručicama. Inače, moj sin neprestano ima nešto u ručicama, kad god mu se ponudi ili kad god može dosegnuti, a hvata i nožice ručicama. Kasnije je tijekom pergleda počeo hvatati, ali prvih minuta bio je zainteresiran samo za doktorovo lice.
Ono što Vas molim, ako možete pojasniti nalaz za dijete staro 3 mjeseca i 3.5 tjedna:
Refleks hvatanja šake naznačen (+/-), refleks hvatanja stopala pozitivan, križani refleks ekstenzora jače pozitivan (++), suprapubični refleks pozitivan desno, negativan lijevo, automatski hod negativan (-), Galant naznačen, Moro I. faza simetrično. Platarni refleks obostrano, izražena dorzifleksija i lepeza prstiju, pogotovo palca.
UZV mozga: St post IVH gr I-II bil, PVE gr I frontalis bil, pp I. sin, LSV gr I reg N. caudati I. sin

Puno zahvaljujem unaprijed uz srdačne pozdrave.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.04.2012. 00:50

Varijacije normalnog razvoja su velike i opis kojeg navodite ne odstupa od krajnjih granica. sve opisano nije dijagnoza nego opis zapaženih reakcija na temelju kojeg se slaže mozaik šire slike kako napredi+uje neurorazvoj. Obzirom na nalaz ultrazvuka mozga određeni rizik postoji i stoga je sasvim opravdano preventivno praćenje neuropadijatra i fizijatra te sprovođenje razvojne gimnastike. Uobičajeno je da se uvažava procjena roditelja o motorici djeteta kada je dijete neraspoloženo ili odbija pregled.

animat18

20.06.2015. 12:20

Poštovani, moja curica će 3 mjeseca za tjedan dana. Zdravo je i veselo dijete, rođeno u terminu nakon uredne trudnoće (prirodnim putem). Na pregledu sa navršena 2 mjeseca pedijatrica je rekla da je malo hipertonična, a i mi smo primjetili da je dosta kruta, od trećeg dana sama drži glavicu i čvrsto stisnute šakice. Fizijatar nas je poslao na vježbe za baby handling, rekavši da je ona još mala za ikakve druge vježbe i da misli da će baby handling dosta toga ispraviti. Ja radim s njom vježbice koje mi je pokazala fizijatrica u koje smo otišli privatno i čekam tečaj BH-a koji će biti kroz par dana. Ono što sam primjetila zadnjih dana (jer je zbog hipertonusa još više promatram i analiziram) da kad je uzbuđena, gladna ili treba bljucnuti ili podrignuti mlatara rukicama i nogicama u nekim isprekidanim pokretima kao da se ljuti, plus što joj se desna ruka više trese od ostalih udova. Pitali smo jednog liječnika, obiteljskog prijatelja i rekao nam je da je odvedemo neuropedijatru jer to može biti tremor. Imamo zakazano UZV mozga za tjedan dana i moje pitanje je može li se ultrazvukom vidjeti eventualne anomalije koje bi inače pokazao EEG? Koliko se taj tremor tolerira (do koje dobi)- ona meni od rođenja pri buđenju ili REM fazama sna malo treska šačice. Ako UZV pokaže da je sve u redu, može li se sve ispraviti vježbicama i baby handlingom. Trebam li tražiti EEG? Ona je inače super djevojčica, jako malo plače, spava skoro cijelu noć uz jedno ili dva buđenja za hranjenje i odmah nastavi spavati i uredno spava preko dana. Sad ima preko 5500 g i preko 63 cm (tata i ja smo poprilično visoki). Čitam po internetu, neki pedijatri govore da se tremor "tolerira" do 6.mjeseca (naravno ako su svi nalazi u redu), a neki pišu da se već iza prvog bebinog mjeseca treba ići na daljne pretrage jer bi živčani sustav trebao dovoljno sazrijeti da se tremori ne događaju?
Puno hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.06.2015. 18:35

Prema opisu riječ je o prekomjernoj podražljivosti mozga na vanjske podražaje te je za očekivati da svi nalazi budu uredni i da to spontano nestane. Varijacije normalnog razvoja su dosta velike tako da ova "nezrelost" može potrajati i 6 mjeseci. UZV mozga treba napraviti a EEG prema procjeni neuropedijatra - informativnost EEG-a u ovoj dobi kada nema sumnje na konvulzije je dosta mala.