Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Đeni

20.06.2003. 14:29

Molim vas lijepo za savjet,
Moja djevojčica ima 2 godine, prijevremeno se rodila 6 sedmica, ali zdrava i normalna. Međutim od početka ima tvrdu stolicu koju smo pokušali rješiti na sve načine. Jedno vrijeme se ureduje odnosno bude normalna, a onda opet po starom. Jede sve normalno, mlijeko pije ujutro i uvečer, a na tutu ide svaki dan, ako ne onda drugi dan obavezno, ali sa takvim mukama, da plače cijelo vrijeme. Ponekad joj se javi na izmetu i malo sukrvice. Doktorica nam je rekla samo prehranom, ali nije precizirala kakvom. I na kraju vidjeli smo u apoteci med za regulisanje dječije stolice i da li je to preporučljivo da kupimo.

Molim Vas bar neki savjet da mi date.
Unaprijed zahvalna!

Dr. Darko Richter

21.06.2003. 07:52

Prvo bi trebalo utvrditi da li ima tzv. idiopatsku opstipaciju, tj. bez organskog razloga. Drugi bi razlog mogao biti neki poremećaj pokretnosti crijeva. U prvom slučaju, digitorektalnim bi se pregledom u završnom dijelu debelog crijeva napipala tvrda stolica, a u drugom bi slučaju taj dio crijeva bio najvjerojatnije prazan. U prvom bi se slučaju dijelovi tvrde stolice mogli osjetiti i palpiranjem trbuha, a u drom bi slučaju trbuh bio barem djelomice napuha. Ako je u pitanju idiopatska opstipacija, djetetu bih dao COLOCLENS sirup, i to toliko mililitara koliko ima kila. Daje se uvečer, dijete se mora dobro pojiti, da bi što lakše izbacilo stolicu. Obično uslijedi stolica slijedećeg jutra. Potom dijete treba malo redovitije stavljati na tutu, jer nije bit da ima stolicu svaki drugi dan ili svaki dan, jer na stolicu treba iće onda kada dobije poziv, a ne kasnije, inače tu nastaje malo po malo opstipacija. Normalni poziv na stolicu dobije svatko ujutro oko 15 min nakon doručka. Uz dijete je oibčno opstipirana i majka, upravo zbog nepoznavanja ovih elementarnih fizioloških refleksa.