Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrda stolica kod djeteta od 12 godina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

a_zake

28.06.2011. 01:45

Poštovani, pišem Vama jer forum za gastroenterologiju nije u funkciji
Radi se o mojoj nećakinji, tako da ne raspolažem svim informacijama, a radi se o sljedećem: Ona sada ima 12 godina, a još otkada je bila beba imala je problema sa tvrdom stolicom. U periodu kad je imala možda 5-6 godina (ne znam točno) vodili su je na razne pretrage, u Zadru i u Zagrebu (ne znam ni vrste pretraga ni točne nalaze). Koliko sam shvatila nalazi su uglavnom bili da se ne radi o nekakvom patološkom problemu već da ona ne želi vršiti nuždu i da se sve može riješiti odgovarajućom prehranom i savjetovanjem s psihologom. Mislim da je kod psihologa bila jednom ili dvaput. Ništa od toga nije upalilo. Njeni roditelji su čini mi se prihvatili to stanje kao normalno i to je ostalo na tome. Ona već niz godina ima veliku nuždu u prosjeku 1 tjedno, a možda čak prođe i više dana, a feces je toliki da redovno začepi wc školjku. Ona kaže da je ništa ne boli i da je to njoj normalno. Zanima me da li takvo stanje može utjecati na njeno zdravlje u budućnosti (inače je zdrava, jako rijetko bolesna) ili na fizički razvoj (sitna je, najmanja u razredu i slabo jede). Da li biste preporučili nekave pretrage ili terapiju da se ta njena stolica odn. crijevo normalizira?
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

28.06.2011. 11:25

Najvjerojatnije se radi o idiopatskommegakolonu, tj. opstipaciji na psihogenoj osnovi, no, takvoj, da očito predstavlja više od funkcionalnog problema, i nije dobro na dugi rok. Preporučio bih obradu u Zagrebu, dječja gastroenterologija Rebro ili Klaićeva.

a_zake

28.06.2011. 17:30

Hvala Vam na odgovoru