Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uporne bakterije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tdragana

27.02.2008. 09:35

Od početka decembra djevojčica, 1,5 god., je liječena 2 puta od urinarnih infekcija (temperature 39-40) i 2 puta upala grla (Geramicyn inj., Cefaleksin, Bactrim, Zinat, Eritromicyn su sirupi kojima je liječena). 17.02. je zadržana u bolnici Dg.:Rhinotonsillopharyngitis ac. J 06.(temperatura 40). Primala je 4 dana Crystacillin 4x300000, i 6 dana Pencillin 400000 (nalazi po dolasku u bolnicu SE 36/75, Le 20,6, neutr.65,9%, Ly 22,7%, CRP 34,1 mg/L (n do 5)). Da li je potrebno uraditi pretrage, koje i koliko nakon prestanka terapije, da bi se ustanovio uzročnik? Napominjem da nikad nije urađen bris grla, nosa niti urinokultura!

Darko Richter, dr. med.

27.02.2008. 12:40

Kontrolirao bih urin i urinokulturu za koji tjedan, a usput se mogu napraviti obrisci ždrijela i nazofarinksa.

tdragana

28.02.2008. 00:10

Doktorica je spominjala AST-O test, ako sam je dobro razumjela, pa bih vas molila da mi pojasnite šta je to i da li ima svrhe raditi ga?

Darko Richter, dr. med.

28.02.2008. 09:25

AST-O je titar protutijela na streptokok grupe A. Drica se hoće uvjeriti jesu li one infekcije bila doista od streptokoka grupe A.

tdragana

28.02.2008. 19:35

Hvala na brzom, konkretnom i razumljivom odgovoru! Stoga bih imala još dva pitanja: 1. šta je najbolje učiniti kad djete ima groznicu, trese se, ruke i noge su ledene i modre a temperatura raste preko 39?
2. Kakvo je vaše mišljenje glede davanja biljnih preparata za jačanje imuniteta kod djece, preporučujete li neki?

Darko Richter, dr. med.

28.02.2008. 23:06

Pod (2.) odgovor glasi: za imunitet NE postoji nikakav lijek, preparat ili grincajg neke dobronamjerne tete ili stričeka. Da toga ima, AIDS bi se liječio preporukama iz Hrvatske.

tdragana

01.03.2008. 13:15

A pod 1? I tu sam dobila pregršt dobronamjernih savjeta tipa čašica Coca-cole + so, 5 deka i 3 jorgana, rendani roze krompir u čarape i sl. tako da bi me zanimao vaš stručni, a može i duhoviti, odgovor. Hvala

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 14:10

Ne znam zašto priv dio nije prošao.
Otprilike pod 1.) odgovor je glasio: što prije u bolnicu, jer u 50% slučajeva radi se o bakterijemiji ili toksemiji,i potrebno je liječenje infuzijom i injekcijskim antibiotikom. Uvijek je prisutna i dehidracija, makar se činilo da je dijete nešto pilo, i mokrilo. Ovakva su stanja često uvod u šok, i tu neme igre.

tdragana

04.03.2008. 18:05

7 dana nakon zadnjeg pencilina djevojcica je dobila temperaturu 37,8 koja je trajala citav dan(ponedjeljak). Nismo joj davali nista za snizavanje temperature, niti antibiotik. Uspjeli smo da uzmemo bris grla, uradimo nalaz urina (koji je pokazao dosta bakterija) a sutra nosimo urinokulturu. Ono sto me je donekle sad zabrinulo jeste da joj je posle silnog preznojavanja temperatura pala i sad se krece izmedju 35,2 - 36. Da li treba da budemo zabrinuti?

Darko Richter, dr. med.

04.03.2008. 20:40

Vi možete brinuti o čemu hoćete, a ja, iz ovoga što ste napisali, najviše brinam o nalazu urina s mnogo bakterija jučer, te nošnji urina na urinokulturu sutra. To nije ničemu slično, pogotovo kada kažete da VI nosite urin svojeg djeteta. Urin djeteta se uzima u ambulanti ili u laboratoriju, ne nosi se od kuće. Nisam sposoban objašnjavati nešto što vama niti izdaleka nije bilo sumnjivo, a brine vas najprije temperatura od 37,8, koju silovito obarate, a ztim temperatura od 36,2, koju ste silovito oborili.

tdragana

06.03.2008. 00:47

Temperaturu nismo nikako obarali ni lijekovima niti bilo kakvim drugim metodama (nije popila antipiretik već 15 dana). A način koji vi opisujete za uzimanje uzorka urina je kod nas u domenu naučne fantastike , čak i u bolnici roditelji sami uzimaju uzorak. Kod nas je na snazi još uvijek stari metod : kupiti sterilne vrećice u apoteci, ili posude ako je dijete veće, uzeti urin i trk na mikrobiologiju!!! Dobila je da pije Cefaklor po 1/2 kaš.* 2 do nalaza brisa i urinokulture.

Darko Richter, dr. med.

06.03.2008. 09:30

U svakom slučaju tu ste, gdje ste, pa nosite sami taj urin na urinokulturu, to ne možete promijeniti. Svakako, prije lijepljenja vrećice za urin, trebalo bi blagom sapunicom oprati spolovilo, zatim ga isprati sterilnom vodom, osušiti sterilnim ručnikom, i nalijepiti vrećicu; a zatim, čim spazite unutra urin, skinuti vrećicu ne dodirujući prstima otvor, i odjuriti u alaboratoriju za mikrobiologiju.

tdragana

30.03.2008. 12:35

Deset dana nakon sanirane urinarne infekcije (urinokulturom nisu izolovane patogene bakterije), dobila je opet 40 temperaturu. Sada je dijagnoza upala grla, dat je penciin na osnovu antibiograma brisa grla koji je pokazao Streptococcus pneumoniae. Bris je rađen kad i urinokultura, prije 20 dana, ali je doktor tada rekao da te bakterije u grlu ne moraju da se liječe(odnos je bio 40% fiziološka flora, 60% Streptococcus pneumoniae). Naš pedijatar kaže da je njoj imunitet opao i da će to tako biti sve dok organizam ne ojača. Da li se vi slažete sa ovim mišljenjem ? Imate li neki savjet s obzirom da u zadnja 4 mjeseca nije mogla da sastavi 10 dana bez antibiotika?

Darko Richter, dr. med.

30.03.2008. 14:55

Naravno da se ne slažem s tim pričama o imunitetu. Nije to čak niti pitanje nekog slaganja, jer nije ovo radnički savjet ili narodna skupština pa da se o nečemu glasuje ili da se usuglašavamo. Pitanje je znanja ili neznanja. A znanje je ovo: imunost ne može opasti samo tako, osim ako je ne tučete imunosupresivnim i/ili citostatskim lijekovima ili ako dobijete SIDU. A može biti i da imunosti nema od početka, a onda i nema što padati. Ako netko mudruje o imunosti, mora najprije učiniti krvnu sliku i vidjeti koliko ima limfocita, potom vidjeti kakvi su imunoglolbulini u krvi. Što se tiče sastavljanja dana bez antibiotika, to nije dokaz ničega, osim činjenice da stalno letite doktoru, a doktor, po nekoj statistici, propiše u toliko i toliko vizitta toliko i toliko antibiotika. Ako ne odete doktoru, antibitok sigurno nećete dobiti. Ako odete, dobit ćete ga u postotku vjerojatnosti koja odgovara postotku vizita kod dotičnog liječnika koje završavaju receptom s antibiotikom. Onako usput, pneumokoka u ždrijelu nema, već u nosu i dublje, u nazofarinksu, tako da ne znam o kakvom se tu radi izolatu iz ždrijela. Dijagnoza angine ne postavlja se iz brisa, već okom, a za pneumokoknu anginu još nisam čuo. Dakle, na djelu je konfuzija. Konfuzija vlada i malo niže, u urotraktu, jer, ako nema dokaza signifikantne bakteriurije, nema niti bakterijske uroinfekcije. Stvari se moraju razjasniti kada nastanu, a ne nakon 20 dana, to više nije ništa. Samo gomilanje nesigurnosti, i jedna obična generalna smutnja. Kao doktor mogu samo konstatirati da još ne znate sa sigurnosti koji je organ djeteta bolestan. Najlakše se obratiti imunosti, jer o tome jako puno ljudi misli da jako puno zna. A u Zagrebu se kaže: "Misliti je drek znati". I to je, nažalost, jedna od poslovica koja ne pokazuje znakove odumiranja.

dajanajh

07.04.2008. 11:50

MOJ SINCIC, STAR 2 I POL GODINE NAKON VRTICA CIJELU NOC POVRACAO I IMAO UCESTALE RIJETKE STOLICE PA SMO GA VODILI U FRAN MIHALJEVIC I NAKON URADJENIH PRETRAGA STOLICE I URINA REZULTAT JE STERILAN URIN I NEMA BAKTERIJE ALI NAKON TOG DESAVA SE DA JE PAR PUTA TJEDNO POJEDINACNO IMAO RIJETKU STOLICU ILI POVRACAO. JE LI MOGUCE DA SE NEKA BAKTERIJA PRITAJILA PA NIJE OTKRIVENA ILI JE RIJEC O NECEMU DRUGOM?

Darko Richter, dr. med.

07.04.2008. 16:40

nema uroinfekt i nema neku od poznatijih crijevnih patogena. Ima bezbroj drugih, koje ne hvataju mikrobiološke pretrage, a ima i virusa koji prave proljeve, npr. rota virus, adenovirus, itd. Po mojem mišljenju, dijete i dalje ima povremene rijetke sotlice jer nije provedena dijeta kako treba.

tdragana

08.05.2008. 15:50

Od zadnje nase prepiske, prije mjesec i po dana, djevojcica je bila zdrava a mi smo joj kontrolisali urin i nalazi su uvijek bili dobri. Jutrosnji nalaz urina glasi: Proteini: L.OPAL, Urobilinogen 2, 6-8 L, malo epitela, U PREP. L U VECOJ GRUPI !!! Molim za tumacenje nalaza, jer mi je laborantiknja objasnila da je to vjerovatno upala u pitanju i da je potrebna terapija.

Darko Richter, dr. med.

09.05.2008. 09:45

Ne bih to odmah tako protumačio. Volio bih vidjeti urinokulturu,i , ako je negativna, nema infekcije. Ako nije uzeta, onda ponoviti urin s urinokulturom.

tdragana

01.09.2008. 11:15

Posle problema sa urinarnim infekcijama svakih 20-tak dana nosimo urin na analizu. Nalaz ne pokazuje prisustvo bakterija ali uvijek ima 10-15 L, malo epitela, proteini L.OPal, urobilinogen 2. Radi se o djevojčici od 2 godine, koja inače nema u zadnjih par mjeseci nekih većih problema sem pojačanog vaginalnog sekreta. Pedijatar tvrdi da su i ti nalazi posljedica upravo tog pojačanog sekreta koji smo u jednom navratu tretirali Canesten kremom, tad ga nije bilo nekih 15-tak dana ali se opet pojavio. Doktor nas savjetuje da ništa ne treba preduzimati osim pranja kamilicom svako veče. Napominjem da je ne mogu oprati nikakvim sapunom jer je sve peče.Voljela bih čuti vaše mišljenje, da li to stvarno treba samo pratiti i eventualno neki savjet!?

Darko Richter, dr. med.

01.09.2008. 12:25

Moje mišljenje je da tuđa spolovila treba maksimalo respektirati, i što manje ih pipkati, prati, šminkati i mazati. Onda neće niti peći. Čak, ne bih radio niti to s kamilicom. Na spolovilu se normalno stvara sebum ili loj, kao i na koži drugih dijelova tijela, i to stalno prati dovodi do suhoće i pucanja kože, te svih poznatih senzacija, kao i kada non-stop perete ruke, a ne mažete ih nekom kremom, osobito npr. zimi, po suhom i hladnom vremenu.