Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvođenje glutena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zak

25.06.2004. 10:18

Imam djevojčicu od 7 mjeseci. Isključivo je dojena do navršenih 6 mjeseci. U zadnjih mjesec dana probali smo mrkvu, korabicu, blitvu, tikvicu, rižine i kukuruzne pahuljice, znači sve osim voća iz preporučenih skupina namirnica za tu dob. Zanima me kad uvesti gluten u dohranu, jer u literaturi i na webu nalazim oprečne savjete (od toga da ga treba uvoditi već sa 6 mj. odnosno kad se još intenzivno doji pa do toga da treba početi tek s navršenih 8 mj.). Ona još uvijek intenzivno doji - jednom dnevno jede neku od navedenih namirnica i još nije potpuno zamijenila jedan obrok dohranom. S četiri mjeseca dijagnosticiran joj je blagi neurodermitis (dobro reagira na Trixera kremu i Parfenac) pa me zanima da li se može pogoršati uvođenjem glutena.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.07.2004. 20:59

Cijenjeni gospodine, gluten je "sporan" dio hrane u smislu da se mnogo o njemu raspravlja; rasprave su manje zanimljive za bolesnike od onih za zdrave ljude. U hrani je vrlo je rasprostranjen; u zdravih osoba nema štetnih nuz-pojava. U bolesnika (postoji više vrsta) gluten je vrlo štetan, bez obzira da li se štetnost klinički manifestira ili je bolesnik bez simptoma (u ovom drugom slučaju još je opasniji jer osoba misli da je zdrava). No, činjenica je da se dosta diskutira i o vremenu uvođenja glutena u prehranu dojenčeta. Većina misli da je pogodno vrijeme poslije 6.mj. dojenačke dobi ("uostalom jednom se mora početi"blunk, dok drugi smatraju da je povoljnije nešto kasnije vrijeme, pa čak i nakon navršene prve godine života. No, u svakom slučaju ima mnogo vrlo kvalitetne hrane bez glutena (riža, krumpir, povrće, voće...), pa njegova primjena nije neophodna. Brašno i hrana od brašna deblja i sama po sebi nije posebno preporučljiva. Stoga, na kraju, mislim da možete pričekati, osobito stoga, što čekanje ne može naškoditi. Pokušajte majčino mlijeko održati što duže, jer ono što je također vrijedno razgovora (u slučaeju Vašeg djeteta) je kravlje mlijeko i njegove specifične bjelančevine. Vašem djetetu želim dobar tek, a Vama šaljem srdačne pozdrave.