Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


viroza koja traje mjesec dana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivencija

31.03.2015. 17:00

Postovani,

kako je nas pedijatar odsutan vec duze vrijeme, i mijenjaju ga svaki put drugi lijecnici, obracam Vam se za pomoc.
dijete 5 god, 20 kg. 14.2. upala grla, dobio klavocin, uredno popio antibiotik, krenuo 4 dana nakon popijene doze u vrtic.
nakon nekoliko dana, visoka temperatura, do 39,2, viroza pracenja proljevom. trajanje proljeva 2 dana, temperatura svakim danom bila sve niza, ukupno trajanje 5-6 dana. ucinjena krvna slika, nema dehidracije, i slika uredna.
4-5 dana zdrav, ostao je kuci, nema vrtica, ponovno temperatura, maximalna 37,8,opce stanje djetetu dobro,kasalj, ponovno vadjena krv i mokraca, (jer temperatura traje duze od 5 dana) i napravljen bris grla, nalaz uredan,pedijatar kaze ponovno viroza. nakon 7 dana (5 dana u temperaturi) stanje se vratilo skroz u normalu.
nakon toga opet je bio zdrav nekih 3-4 dana, i onda opet, ovaj put povracanje, opce stanje lose, bez energije, malaksao, temperatura s 37, dosla na 38,7. primljen u bolnicu gdje je primio infuziju, opet vadjena krv, krvna slika, citiram "odlična". dijete je blijedo, ne moze jesti, pije vodu, i malo juhe, i vecinom lezi i nema snage za nista. dobili smo upute ako mu se stanje pogorsa da se javimo lijecniku, i opcenite smjernice za prehranu. zanima me mogu li cime jos pomoci da dijete ojaca. jako slabo jede (inace nema problema s hranjenjem, ali sad je dosta oslabio.) i je li moguce da su to sve" samo" viroze? krvna slika je ohrabrujuca, ali pogled na njega je dovoljan da se covijek zabrine, zasto to tako dugo traje...hvala vam puno na vasem vremenu i odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2015. 10:15

Prema opisu bit će da je riječ o uzastopnim virusnim infekcijama. Nažalost ova sezona je izrazito teška, bremenita vrlo agresivnim virusima. Nažalost po ozdravljenju uobičajeno ne nastoji se dati djetetu vremena za oporavak i potom u vrtiću lako dobije novu infekciju. Bilo bi dobro izvući ga iz kolektiva barem na dva tjedna i dati mu vremena za oporavak. Možete u ovom perodu davati neki od multivitaminskih preparata, može Imunoglukan sir i osigurajte mu dovoljno vremena za boravak na otovorenom i za odmor.