Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ZAČEPLJEN NOS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IVAN

26.03.2006. 20:24

Poštovani,

Djete je staro 4. mj. u 5. tj.starosti prebolio je prvu virozu koja se manifestirala sa začepljenim nosom i obilnim bistrim sekretom koji je povremeno žućkast. Nakon toga takvo stanje se pojavljuje svakih mjesec dana i traje 1.5 do 2 tjedna. Nalazi lab. nalazi (krv, urin, bris nosa) su uredni. Temperatuta nije povišena.
Nama je pedijatar rekao da su to viroze koje pobere od ukućana, a ustvari kad bolje razmislim uvijek netko od ukućana je šmrkav ili kišu, kašlju...

Pitanje: 1. Kakve pretrage bi savjetovali da se urade i gdje?
2. Kako provoditi higijenu nosa ( prema preporuci, obilno ¨
fiziološka + pumpica za nos)
3. Da li ako je zaštopan nos može dijete u šetnju?
4. Da li bi pomogao bravak na moru?
5. Da li prehlađeno dijete se smije kupati ( Ja ga kupam iako bake, dede i strarija ekipa smatra da je prehlađen od svakodnevnog
kupanja. Pazim na tem. u kupaoni, nije na propuhu...)
Hvala!

Dr. Darko Richter

26.03.2006. 22:02

1. Nikakve, nigdje
2. Samo pumpica, a ako je sekret suh, onda malo fiziološke. Nipošto ne od toga napraviti svakodnevni obred od pet puta na dan
3. Može.
4. Bi.
5. Može se kupati, to mu čak i koristi, a nema veze za začepljenjem nosa.

Ana R

26.01.2016. 21:50

poštovani,

imam sina starog 3 mjeseca i 23 dana, a od tog je skoro 2 mjeseca s konstantno začepčljenim nosićem.
Već je popio dozu sumameda, bio je na ventolinu 2*dnevno po 0,1 u 2,5 ml fizološke otopine. Sumamed je popio jer je krenio kašalj i pojavio se bronhi. Nakon sumameda bili smo mirni nekih 3 dana i krenulo je nabolje ali onda opet sve ispočetka. Također je primio i neke "čarobne kapi" (4 dana po kap u nosnicu)koje se sastoje od fizološke, antibiotika, kortiksteroida i efedrina. Jučer je primio injekciju za promuklo grlo i kašalje (opet kortikotserodi)
Savjetuju nas da konstano koristimo fiziološku i to u što već omjeru, također i inhaliranje s fizološkom bebe što ćešće, te sluz korijena bijelog sljeza. Al uz sve to ne vidim pomak. Njemu je konstantno nosić začeljplje, te otežano diše i sisa i počeo je slabije dobivati na težini. Prilikom čišćenja nosa izlazi malo bijele sluzi i ništa više.
Trenutno sad spava i otežano diše. Međutim ima trenutaka kad se taj nosić uopće ne čuje i mirno spava.
Molim Vas za savjet.

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.02.2016. 11:10

Ispirajte nos 2,3% otopinom morske vode (ima dosta ovakvih sprejeva na tržištu), 2-3x na dan, obilato. U kući temperatura ne bi trebala prelaziti 20 C, vlažite zrak (ovlaživač, sušenje veša). Treba što više vremena provoditi vani. Spavanje s povišenim uzglavljem kreveta. U kući se ne smije pušiti. Cijepite dijete protiv pneumokokne bolesti (jedna doza cjepiva je u ovoj dobi dovoljna). Čarobne kapi nemojte koristiti (nemaju koristi, dijete preko sluznice nosa i gutanjem dobije dosta kortikosteroida, antibiotici ne mogu "počistiti" sluznicu nosne šupljine pa se stvaraju idealni uvjeti za nastanak otpornosti bakterija - naročito već spomenutog pneumokoka. Ovakve smetnje se znaju povremeno javljati kroz 2-3 godine i potom se sve normalizira. Kod jakog kašlja i povišenja temperature se treba javiti pedijatru.