Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Depresija zbog raskida


Autor Poruka

Emili

20.09.2004. 22:44

Postovani doktore,
Nadam se da cete mi odgovoriti na pitanje koje me vec mjesecima muci.Naime,u maju ove godine me ostavio decko nakon godinu dana veze i nikako se ne uspijevam oporaviti.Veza se prekinula naglo,imali smo malo vecu svadju i on me nikada vise nije nazvao.Jako ga volim i nikako ne mogu da se pomirim sa situacijom.Ono racionalno u meni govori mi da stavim tacku na sve i krenem dalje,ali nisam u stanju.Od izrazito vesele i raspolozene osobe postala sam depresivna i namrgodjena osoba ,asocijalna,ne vidim izlaz,razmisljam cak i o samoubistvu,ranije sam bila jako religiozna,sada vise nisam sigurna,muce me razni strahovi ,nesanica i nocne more,udebljala sam se cak 8 kg u ova 4 mjeseca,derem se na ukucane,imam osipe koji me jako svrbe...Situaciju je pogorsalo moje nezeljeno preseljenje iz rodnog grada u inostranstvo,gdje zivim sa roditeljima sa kojima nisam nikada zivjela i nemam prijatelje.Stalno razmisljamo njemu,o nama,osjecam se nevoljeno,odbaceno,kao da nikada necu biti vrijedna nicije ljubavi(u obitelji na podrsku nikad nisam nailazila).Posto sve cesce mislim o samoubistvu,da li bih trebala obratiti se ljekaru?Imam 26 godina.

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

12.10.2004. 14:09

Poslije prekida emocionalne veze u koju ste vjerojatno puno uložili , nije lako racionalno razmišljati. Vjerojatno ste preokupirani razmišljanjem što je pošlo krivo , te tko je krivac za to. Stanje je dodatno pogoršalo preseljenjem u inozemstvo , te je period prilagodbe novoj sredini zbog toga produžen i usporen. Mislim kako bi Vašu tugu zbog neuspjele veze , te nesigurnosti u novoj sredini trebali podijeliti s Vašim roditeljima. Poslije toga će biti lakše . a kada se prilagodite novoj sredini Vaše će raspoloženje i osjećaj samopouzdanja biti veći.Ukoliko bi razmišljanja o suicidu potrajala , svakako bi bilo potrebno obratiti se liječniku.