Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


erythrophobia


Autor Poruka

kristina

13.06.2001. 23:08

Od kad znam za sebe imam problema sa crvenilom u licu koje nije samo reakcija na neugodnosti nego može biti potaknuto i sasvim banalnim situacijama kako što su susreti sa poznanicima na ulici ili slično. U djetinjsvu me taj problem nije toliko smetao, ali sada me počinje strašno smetati, vjerojatno zato što ljudi obraćaju veću pažnju na njega. Našla sam na Netu i naziv tog poremećaja (u naslovu).Zanima me koji je najbolji način liječenja, jer sam naišla na razne, od lijekova, kognitivno-bihevioralne terapije pa do operacije. Usput bih vas molila da mi kažete više o tom poremećaju i njegovoj učestalosti.

Prof.dr.sc.V.FolnegovićŠmalc

28.11.2001. 08:47

Crvenjenje je normalna prolazna reakcija razodilatacije ( proširenja krvnih žila ) na određene emocije , kao što su npr. strah i ljutnja. Ako se to stanje pojavljuje prečesto ili preintenzivno ili pak perzistira unatoč prestanku normalnih stimulura postavlja se dijagnoza ERITROZE ( ERYTHROSIS). Eritroza je stanje karakterizirano abnormalno trajnim , intenzivnim crvenilom lica u odsutnosti druge bolesti.Ponekad je bolesnicima sa eritrozom toliko neugodno zbog crvenila da ih to onemogućava u normalnim socijalnim odnosima.Eritrofobija u prijevodu znači strah od crvenjenja , može biti psihijatrijska komplikacija eritroze , te bolesnici eritrofobijom imaju fobičnu ili opsesivnu preokupaciju eritrozom. U svakom slučaju bih Vam preporučila posjet psihijatru koji će Vam prvenstveno psihoterapijskim metodama pomoći u rješavanju nelagode zbog crvenjenja.

Maja

02.03.2006. 12:43

U potpunosti te razumjem jer i ja imam isti problem, a na zalost ne znam kako da ga rijesim.