Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


gangrena zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Almir

25.06.2003. 21:28

zelio bih da vas pitam o gangreni zuba, u mene se skroz zagnojilo, upalilo na vrhu korijena zuba dvojke, i to se je stvorila jel , kao gnojna cista, i to mi se je nakon nekog vremena provalilo vise zuba, otvorila se je kao mala ranica iz koje je izlazio taj gnjoj, i bio sam kod zubara on mi je rekao da cu mozda morati to operirati kod oralnog hirurga, da mi se to skroz izvadi taj gnjoj, pa je mene malo strah, a sada mi pokusava trenutno pokusava lijeciti, pa cu da vidim, i zato se obracam vama

Dr.sc. Silvana Jukić

28.08.2003. 21:53

Radi se kroničnoj gnojnoj upali područja oko vrha korijena. Takvo stanje se uspješno liječi endodontskim liječenjem, čišćenjem, širenjem i dobrim punjenjem korijenskog kanala. Nakon uspješnog liječenja koji uklanja uzrok gnojenja iz korijenskog kanala, organizam sam rješava upalu i gnojenje, simptomi se povlače i u pravilu nema potrebe za operacijom. Eventualno se može malo izrezati izlaz fistule ("gnojne vrećice"blunk ako postoji. U slučaju neuspjeha liječenja (što se ne bi trebalo dogoditi kod dvojke koju je relativno jednostavno liječiti) pristupa se operativnom zahvatu odsijecanja vrha korijena.