Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


ŠTO KAD ZUBI CRNE???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SONJA

24.06.2003. 13:49

Poštovani,

molim da mi odgovorite što je to pigmentacija zubi i kako i zašto nastaje?
Naime, majka sam trogodišnjaka koji ima sve zube. Sve do nekoliko mjeseci unatrag bili su biserno bijeli i lijepi, a sada se na donjim desnim zubićima (počelo je sa jednim, a sada se širi i na ostale prema prednjima)pojavljuje crnilo, i to na donjim dijelovima zubića. Posijetili smo dva stomatologa, već sam ga i ranije vodila na premazivanje fluorom,i oba su samo odmahnula rukom i rekli mi da se radi o pigmentaciji i da oko toga ne treba raditi nikakovu paniku, jer to su ipak samo mliječni zubi i sve to može biti posljedica mojih uzimanja lijekova u trudnoći, koje sam pila za održavanje iste ?!?
Jesu li u pravu?

Dr.sc. Silvana Jukić

28.08.2003. 21:46

Radi se o tvrdim naslagama koji su posljedica metabolizma bakterije Prevotela Melaninogenica koja je uobičajeni stanovnik usne šupljine. Pigmenti koji nastaju njenim djelovanjem čvrsto priliježu na zub najčečešće u području vrata zuba a mogu se ukloniti samo mehaničkim čišćenjem od strane stomatologa. Radi se o dobroćudnim naslagama čije je pojavljivanje povezano s određenim uvjetima u usnoj šuplini kao što su kiselost i prisutnost nekih drugih bakterija, a uočena je njihov pojava unutar obitelji (što znači da je sklonost nastajanja naslaga donekle nasljedna). Često nakon uklanjanja naslage se pojavljuju ponovno. Nisu patološka pojava.