Dentalna patologija i endodoncija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 767

Broj poruka: 2024

Cekić Dean, dr. med. dent.

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Republike Austrije 5
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Mlijecni zubi

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dario

15.04.2003. 22:54

Postovanje!

Imam pitanje u vezi mlijecnih zuba naseg petogodisnjeg sina. Naime, prije dva dana pokazao nam je da mu se donji zub dvojka klima. Odmah smo "smirili situaciju" s pricom o Zubic vilama i sl. Ali evo veceras smo nakon detaljnijeg pregleda ustanovili da mu se klimaju jos tri zuba, sve skupa znaci donja jedinica i dvojka i gornje jedinice.
To nas sada vec zabrinjava. Da li je to normalno za dijete te dobi vec gubi toliko puno zubi i kako je moguce da sa cak cetiri zuba klimaju? Inace on vec duze vrijeme kod konzumiranja hrane ( grizenja npr. kruha, komada mesa i sl.) ne koristi prednje zube, vec one sa strane. Ima li to i s tim kakve veze?
Unaprijed zahvalni na Vasem odgovoru, Blanka i Dario iz Siska.

Dr.sc. Silvana Jukić

22.04.2003. 23:01

Mliječni zubi počinju ispadati oko pete - šeste godine. Brzina mjenjanja zubiju je različita kod svakog djeteta. Prvo ispadaju donje jedinice a potom gornje jedinice i donje dvojkice. Nije neuobičajeno da se istovremeno mijenja više zubića odjednom. Pazite samo da je higijena zubića dobra, a možete ih jednom tjedno premazivati preparatima fluora koji se kupe u ljekarni (Aminfluorid gel).