Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Mlijecni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dario

15.04.2003. 22:54

Postovanje!

Imam pitanje u vezi mlijecnih zuba naseg petogodisnjeg sina. Naime, prije dva dana pokazao nam je da mu se donji zub dvojka klima. Odmah smo "smirili situaciju" s pricom o Zubic vilama i sl. Ali evo veceras smo nakon detaljnijeg pregleda ustanovili da mu se klimaju jos tri zuba, sve skupa znaci donja jedinica i dvojka i gornje jedinice.
To nas sada vec zabrinjava. Da li je to normalno za dijete te dobi vec gubi toliko puno zubi i kako je moguce da sa cak cetiri zuba klimaju? Inace on vec duze vrijeme kod konzumiranja hrane ( grizenja npr. kruha, komada mesa i sl.) ne koristi prednje zube, vec one sa strane. Ima li to i s tim kakve veze?
Unaprijed zahvalni na Vasem odgovoru, Blanka i Dario iz Siska.

Dr.sc. Silvana Jukić

22.04.2003. 23:01

Mliječni zubi počinju ispadati oko pete - šeste godine. Brzina mjenjanja zubiju je različita kod svakog djeteta. Prvo ispadaju donje jedinice a potom gornje jedinice i donje dvojkice. Nije neuobičajeno da se istovremeno mijenja više zubića odjednom. Pazite samo da je higijena zubića dobra, a možete ih jednom tjedno premazivati preparatima fluora koji se kupe u ljekarni (Aminfluorid gel).