Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

19.12.2002. 10:41

Postovana doktorice,
molim vas da mi odgovorite na pitanje da li odredena stanja i bolesti organizma mogu utjecati na lomljenje i kvarenje zuba. Naime, nakon nekoliko neugodnih posjeta stomatologu (ja sam jedna od onih koji se panicno boje zubara), odustala sam od posjeta. Zubi su mi bili u relativno dobro stanju, znaci popravljeni. Prije 2,5 godine sam ostala trudna i dojila sam. Nisam odlazila cjelo to vrijeme stomatologu. Zubi su se dosta kvarili i lomili. Imala sam osjecaj kao da su od stakla. Imam 28 godina i sada mi je potrebna protetika. Zanima me da li je moguce da se u tom vremenu stanje mojih zuba toliko pogosalo i sto je to moglo uvjetovati.
Zahvaljujem.

Dr.sc. Silvana Jukić

06.01.2003. 22:37

Lomljenje i kvarenje vaših zuba može biti donekle povezano genetski s lošijom kvalitetom mineralizacije zuba. Drugi čimbenik koji je možda doveo do naglog kvarenja može biti hormonalne promjene u trudnoći koje dovode do promjenjenog sastava sline i posljednično do većeg stvaranja karijesa. Također ponekad buduće majke su previše zaokupirane brigom za budućeg člana obitelji pa zubima malo manje pridaju pažnju. No to ne bi bilo u toliko značajnoj mjeri. Pretpostavljam da se kod vas jednostavno dogodio efekt kule od karata prikrivene ne baš dostatnom brigom za vaše zube. Odustajanje od posjeta zubaru kad ste mislili da su Vaši zubi u relativno dobrom stanju ne znači da su oni zaista i to bili. Stomatologu treba ići na kontrolni pregled barem jednom u godini. No što je, tu je. Sada treba sanirati što se da i prevencijom spriječiti daljnje propadanje.