Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


prati ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

19.02.2003. 08:22

Poštovani,
majka sam dječaka od dvije godine i tri mjeseca, koji ima gotovo sve zube. Prvi zubić mu je izrastao sa 3,5 mj. starosti, a vrlo brzo i ostali.Upravo tako rano su i meni, kao bebi,rasli zubi i nisu mi bili baš dugog vijeka.
Zubi mog sina su do nema dugo bili prekrasno bijeli i lijepi. Od prvog dana sam ih čistila krpicom, a kasnije četkicom i sa malo paste(dječje) dva puta dnevno.Unatrag mjesec dana zubi su počeli poprimati nekakvu žućkastu boju, kao da ostaju bez sjaja i donji četvrti zubić je počeo dobivati neke čudne crne točke(kao da je ostalo napr.zrno maka na zubu) koje se ne daju oprati. Vodila sam ga svom stomatologu, već dva puta, da mu premaže zubiće i pogleda ih. Međutim, moj mi je stomatolog rekao da ja pretjerujem, jer zubi su takvi kakvi su i ne može se tu ništa bitno izmjeniti, jer će ionako ispasti. A sa "tim svojim pranjem mogu samo odmoći a ne pomoći" ?!? i da je bolje da mu dajem svaku večer prije spavanja jabuku, a da zube prestanem prati. (kao, ja stalno perem svoje zube, pa ipak sam ostala bez njih 8 do tridesete i zar me to ničem ne podučava?)
Moram priznati da sam prilično posramljeno odvela svoje dijete kući i sad se već nekoliko dana pitam ; a što da radim?

Dr.sc. Silvana Jukić

20.02.2003. 09:36

Ne dajte se smesti. Apsolutno ste u pravu. Zube treba prati. Ako ste primjetili promjene na zubima Vašeg djeteta treba provjeriti četkate li dovoljno intezivno tako da nakon pranja čačkalicom ili nečim drugim pređete preko svih djelova zub (najviše prema korijenu). Ako na čačkalici primjetite zaostale naslage radi se o neučinkovitom pranju. Ukoliko ne uočite nikakve naslage moguće je da se radi o promjenama tvrdih zubnih tkiva uzrokovanim genetskim ili čimbenicima okoliša koji su djelovali u vrijeme razvoja zuba. Tada posjetite DJEČJEG stomatologa - pedodonta koji će postaviti pravilnu dijagnozu te zubiće liječiti ili barem pokušati napraviti sve da se te promjene spriječe na trajnim zubima.

Što se tiče samo jabuke prije spavanja - ne točno. Već neko vrijeme se zna da jabuka svojim kiselim sadržajem i voćnim šećerom itekako može štetno djelovati.

Mliječni zubi su važni iz nekoliko razloga:
1. Oni čuvaju mjesto trajnim nasljednicima i omogućavaju pravilan razvoj čeljusti.
2. Lijepi zubi su važni za pravilan psihički razvoj djeteta.
3. Bolesni mliječni zubi mogu biti izvor boli i patnje djeteta - to se može spriječiti.
4. Bolesni mliječni zubi mogu biti izvor infekcije koja može štetiti kako udaljenim organima tako i zamecima zuba nasljednika.

petra

21.02.2003. 09:28

Poštovana gospođo Jukić,

zahvaljujem Vam na Vašem odgovoru i imam još samo jednu molbu.
Budući ne živim u Zagrebu ( ali nisam ni daleko ) molila bih Vas da mi preporučite nekog dječjeg stomatologa (u Zagrebu), ili da mi kažete, ako ste to Vi, gdje Vas mogu posjetiti sa svojim djetetom?

Hvala još jednom!

Dr.sc. Silvana Jukić

04.03.2003. 22:06

Zavod za dječju stomatologiju na Stomatološkom fakultetu (Gundulićeva 5) je mjesto gdje će te dobiti kvalitetnu uslugu i savjet koji je u skladu s najnovijim spoznajama