Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


zub


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Katarina

11.02.2003. 16:15

Postovani,
imam jedan zub kojem je s vanjske strane malo ostecen ispod zubnog mesa.Osjecam bol kad jedem nesto hladno ili slatko .Bila sam kod zubara ali on kaze da je za sada bolje zub ostaviti tako kako je.Mene je strah da se zub ne osteti jos vise . Kaze da je ostecen s te strane jer mi je zubar u Hrvatskoj stavio bijelu plombu ispod zuba pa da je to uzrokovalo da se zub ostetio s vanjske strane .Cudno mi je vjerovati u to pa vas pitam da li je to moguce da se desi i sta treba poduzeti kad je zub tako tek ostecen iz vanka.Da li se moze staviti plomba ili nesto posebno.Napominjem da je zub ostecen ispod zubnog mesa i a na tom mjestu mu fali zubna caklina da se jedva primjeti.Jos je bijel i mjesto je malo svjetlije od ostatka zuba gdje je zub zdrav.Hvala!

Dr.sc. Silvana Jukić

19.02.2003. 13:00

Radi se o pojavi gubitka cakline u području vrata kada se ogoljeli dentin ponaša kao otvorena rana jer nema zaštitu cakline. Razlog nije u tome što Vam je zubar u Hrvatskoj postavio bijelu plombu već se smatra po današnjim spoznajama da se radi o posljedici nepravilnog zagriza ili većeg opterećenja jednog ili više zuba. Ovisno o veličini defekta može se zub premazati tzv. adhezivom (kod malih defekata) koji začepi kanaliće u dentinu i učini ih neosjetljivim. Ukoliko je defekt veći može se napraviti ispun od bijelog materijala, a stomatolog pri odabiru vrste materijala mora paziti na njegovu elastičnost kako bi što duže izdržao nepovoljne odnose sila u tom području. Vi si možete donekle pomoći pastom za zube koja se preporuča za osjetljive zubne vratova. Pri pranju zuba koristite rotirajuće pokrete četkicom a ne pokrete naprijed-natrag da mehanički dodatno ne oštećujete caklinu i dentin. Jednom tjedno možete zube premazivati preparatima fluora (Aminfluorid gel) koji također smanjuje osjetljivost dentina