Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


proces u zubu i trudnoća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelena

08.02.2003. 18:09

Poštovana doktorice Jukić,

ljubazno molim za Vaše mišljenje. Naime radi se o mojoj sestrični koja je u 20.-tom tjednu trudnoće imala spontani pobačaj. Kako je u većini takvih slučajva teško utvrditi točan razlog niti do danas ga ne zna, međutim odlazi na niz pretraga da bi se pokušao utvrditi uzrok.

Ginekolog primarne zdravstvene zaštite spomenuo joj je da je dobro učiniti i pretrage ne samo ginekološke i vezane uz urinokulturu (urološke), već i pregledati sinuse (npr. sinusitis) kao i zube (npr. upala zuba) jer da sve to može uzrokovati spontani.

Sestrična je otišla stomatologu te joj je zaista i nađen upalni proces u zubu kojeg sada liječi, međutim njezin stomatolog nije baš bio tako siguran da bi se jedan proces mogao povezati sa spontanim pobačajem.

S obzirom da ju je to uznemirilo (što je i razumljivo) te sada krivi sebe što je, navodno, zbog jednog zuba izazvala takve probleme, pokušavam joj pomoći.

Uostalom i ja sam u 18. tjednu trudnoće i imam problema sa sinusima pa mi se tako nešto zasada (hvala Bogu) nije dogodilo niti mi je ukazano na takvu mogućnost od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Znam da je ovako teško odgovoriti jer i medicina često nije načisto sa uzrocima spontanih, međutim molila bih Vas za Vaše cijenjeno mišljenje u svezi ovog slučaja, odnosno da li ste se sa takvim slučajevima u praksi susretali?

Unaprijed velika hvala.

Jelena

Dr.sc. Silvana Jukić

19.02.2003. 12:31

Kao što ste i sami rekli, za sada znanost ne može sa sigurnošću utvrditi povezanost između patoloških procesa u zubima i spontanih pobačaja jer je to etički nemoguće istražiti. Ja u svojoj praksi se nisam susrela s takvim slučajem, tj. da je spontani pobačaj bio uzrokovan procesom vezanim uz zub. No, svakako, ne poričem mogućnost da veliki patološki proces ili izrazito patogene bakterije ne mogu imati negativne posljedice po plod. Za konkretni slučaj će se vjerojatno teško utvrditi da li je isključivi razlog zub. Ako je zub bio bez nekih izrazitih simptoma, proces nije bio jako velik a imunološki odgovor na ostale bolesti relativno dobar vjerojatnost da se radi o zubu - uzročniku je manja.
Ipak savjet svim budućim mamama:
1. Prije planirane trudnoće napraviti temeljiti pregled usne šupljine i pokušati riješiti sve ev. patološke fokuse u ustima.
2. Dobro održavati higijenu usta i zdravlje parodonta. Nekad i loša higijena i parodontološke bolesti mogu izazavati slične probleme kao i procesi u kosti uzrokovani promjenema u zubu.