Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


RTG


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dolores

09.02.2003. 19:01

Poštovani,
Budući da planiram trudnoću zanima me da li smijem napraviti tzv. panoramsku snimku gornje čeljusti radi mogućeg nošenja fiksnog aparata? I da li se u trudnoći smije vaditi zub uz injekciju?
Najljepše se zahvaljujem na odgovoru.

Dr.sc. Silvana Jukić

19.02.2003. 12:49

Snimanje zuba u trudnoći se smije izvoditi uz najstrože indikacije uz sve mjere zaštite. Uglavnom se smatra kontraindiciranim - što znači da se izvodi samo ako je ugrožen život, odnosno ako je korist od toga veća nego štetnost. U prvih 12 tjedana trudnoće se svakako preporuča izbjegavati u potpunosti rtg snimanja. Čak se preporuča da se ne vrše snimanja u drugom dijelu menstrualnog ciklusa svih žena generativne dobi zbog mogućnosti trudnoće koja još nije potvrđena. Ako planirate trudnoću svakako što prije napravite panoramsku snimku i to prvom dijelu menstrualnog ciklusa kada ne postoji mogućnost začeća.
VAđenje zubu u urednoj trudnoći uz primjenu anestetika (injekcije) s vazokonstriktorom nije kontraindicirana. Ako je trudnoća rizična tada se zahvati rade u dogovoru s ginekologom koji vodi trudnoću.