Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Reapsorpcija mlijecnog zuba kod bebe?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Matovila

30.08.2015. 23:20

Imm malo dijete od 11 mjeseci i jako sam zabrinuta zbog izuzetno naglog 'propadanja' njegovog jednog zubica.

Prije 7 tjedana djetetu je izbila gornja desna jedinica. Otpocetka je zubic izgledao drugacije od ostalih zubica. Ima ukupno 7 zubica - gornje jedinice te donje jedinice i dvojke. Dok su ostali zubici normalni - maleni i bijeli, ta desna gornja jedinica je otpocetka bila nekako crvenkasta, a donji rub neravan. Prvo sam mislila da je to zubno meso i da zubic jos nije do kraja izbio. Kad je zubic jos malo narastao, bilo je jasno da je ta crveno-smedja pigmentacija ispod cakline. Nisam se puno uznemiravala i cekala sam prvu kontrolu kod pedijatrice misleci da cu se s njom konzultirati i da nije rijec o nicemu strasnom.

U medjuvremenu je naglo prosli tjedan taj zubic krenuo 'propadati'. Izgledalo je kao da je to crvenilo izaslo van na caklinu u obliku zljebica po donjem rubu. Odmah sam prosli tjedan nazvala nasu stomatologinju. Ona je vidjevsi fotku rekla da je to karijes (posljedica dojenja) i narucila nas tek za 10 dana za pregled. Kako mi je svaki dan zubic izgledao sve losije, odvela sam bebu na pregled kod jedne druge stomatologinje u jednu privatnu kliniku koja nas je mogla primiti ranije (to je bilo u petak 28.8.). Ona je iskljucila karijes i rekla da je to 'zub blizanac' i da se trenutno nista ne moze napraviti. Dala je odredjene savjete (preventiva - u svezi ciscenja zubica i sl.) te preporucila kontrolu za 6 mjeseci.

Medjutim, meni ovo ne izgleda kao niti jedno od toga. A zub je samo u nekoliko dana potpuno poceo nestajati. Kao da je od krede. Zabrinuta sam obzirom da je rijec o zubicu starom tek 7 tjedana, da zubic svaki dan izgleda sve losije, a danas je iz tog zubica krenulo i krvariti. meni se cini kao da se zub reapsorbira - nestaje (??) u samo nekoliko dana.....Kao da je rijec o nekakvoj internoj reapsorpciji. Napominjem, kada je stomatologinja u petak gledala zubic, on je jos uvijek sadrzavao vecinu, ali u samo 1,5 dana zubic se 'istrosio'.

Sto se tice boli, primjecujem da je sin osjetljiviji. Prije bi normalno grickao hranu s tim prednjim zubicima, a ovaj vikend to izbjegava, kao da ga smeta. Cak i bananu koja je mekana ne grize prednjim zubicima nego ju vise stavi sa strane pa grize desnima.

Ne znam da li se tu ista moze spasiti i ne znam sto znaci za usnu supljinu ovako rani gubitak tek niklog mlijecnog zubica, ali bi me umirila ispravna dijagnoza i smjernice za dalje.

Unaprijed hvala na odgovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

31.08.2015. 10:20

Poštovana,

jedino što Vam ja mogu preporučiti je pregled na zavodu za diječju stomatologiju stomatološkog fakulteta u Zagrebu.