Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


slomljeni zub


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snezana

22.04.2003. 23:10

Postovani,

Prije otprilike 4-5god. izvadila sam zivac gornje cetvorke, ali od tada sam je osijecala nelagodno i prije mjesec dana slomila sam je napola po vertikali, tako da se to nije vidjelo, nego se samo klatila. Rentgen je pokazao da ima upalu, ali stomatolog nije izvadio zub, nego "napravio nov", pomocu kolcem ili kako se to zove (sto se stavlja u korijen i onda oko njega se nadogradjuje zub). Ja ne mogu jesti na taj zub, jer to je prilicno bolno i nelagodno. Sa vrijemena na vrijeme osijecam laganu bol, vise nelagodu, zubno meso okolo me svrbi i pitam se koliko je pametno da trpim taj zub ili pametnije je da ga izvadim.
Buduci da nemam i dvije doljnje sestice, zeljela bi znati sto Vi mislite o inplantaciju zuba, kontraindikacije, preduslove, postoje li sanse za neke komplikacije od takvih zahvata i sl.?

Unaprijed hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

12.05.2003. 23:12

Trebalo bi napraviti rtg snimku postojećeg stanja gornje četvorke, procijeniti punjenje te ukoliko je nalaz loš i ne da se popraviti ponovnim liječenjem ili operativnim zahvatom, zub treba izvaditi. Što se tiče implantata tu bi kirurg na osnovu snimke kosti procijenio o mogućnosti njihove ugradnje (kost treba biti dovoljno masivna u tom području). Moguće su komplikacije oštećenje donjeg alveolarnog živca i perimplantitis - upala oko implantata koja nastaje najčešće zbog neodgovarajuće higijene. Postupak ugradnje implantata obično ide u dvije faze. U prvoj se ugrađuje metalna substruktura u kost te se čeka oko šest mjeseci da se integrira u kost. Nakon toga se ponovnom operacijom prikazuje ta substruktura i postavlja se nadgradnja - umjetni zub.