Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


strah i samopouzdanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

inra

18.11.2002. 20:46

Postovani ,

Zbog fobicnog straha od zubara zapustila sam svoje zube proteklih desetak godina, nakon izuzetno traumaticnog posjeta stomatologu. Od tada svi moji zubi su upropasteni i meni je, kao stomatoloskom laiku jasno da im je potrebno vadenje. Svima od reda jer je od velike vecine ostao samo korjen, moja pretpostavka bolestan. Sada sam konacno na putu da pobjedim svoju fobiju ( naglasavam da to nije obican strah od zubara, vec zaista fobija ) natjerana od strane svojih ukucana i prijatelja jer mi kao obrazovanoj, civiliziranoj i u svemu drugom osim osmjehom privlacnoj osobi ne prilici imati "groblje" u ustima. Sada me interesira, ako zaista konacno pobjedim fobiju i sjednem na tu za mene najstrasniju stolicu na svijetu, koliko je najkraci vremenski period u kojem mogu izvaditi sve zube ( ostalo je jos dvadesetak, vecinom korjena ) i izraditi totalnu protezu. Ovaj vremenski rok mi je jako vazan s obzirom da bih za mjesec dana trebala ici na drugi kontinent na 6 mjeseci, sto ne bih zeljela propustiti zbog groznih zuba, a i bojim se da bih u tih 6 mjeseci odustala od odlaska stomatologu. Ono samopouzdanje iz naslova poruke Vam valjda ne trebam objasnjavati, ali kao izuzetno veseloj osobi uskracen mi je puni osmjeh, a i odajem dojam stidljive i sutljive osobe , sto zaista nisam. Mojom krivnjom , ali ipak.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na sto hitnijem odgovoru

S postovanjem , Inra

Dr.sc. Silvana Jukić

19.11.2002. 21:17

Ukoliko ste dobro "dijagnosticirali" svoje stanje i da doista treba vaditi sve zube, to se može napraviti u tako kratkom roku no tada treba izraditi imedijatnu tj. privremenu protezu koju treba nakon određenog vremena zamijeniti trajnom protezom.
Svakako požurite, obzirom da je vrijeme koje vam je preostalo kratko, i potražite iskusnog stomatologa koji će Vam takav zahvat napraviti.

inra

23.11.2002. 20:57

Postovana dr. Jukic ,

Zahvaljujem se na brzom odgovoru na moj upit. U meduvremenu sam skupila hrabrost i otisla stomatologu. Moja " dijagnoza " je bila tocna. Vecinu zubiju cu morati vaditi.
Jedina razlika izmedu Vaseg odgovora i postupka mog stomatologa je ta sto mi nece praviti privremenu protezu , nego odmah stalnu koju ce po potrebi podloziti. Raditi ce dvije proteze- donja i gornja- mjesavina porculana i ne znam tocno cega , s metalnim nepcanim dijelom. rane zarastaju odlicno. Moj stomatolog nakon vadenja primjenjuje biostimulativni laser i neki lijek na biljnoj bazi , tako da zaista nema niti bolova niti krvarenja. Jedino sto je na velikom broju zubiju gnojna kesica i nakon vadenja iscuri dosta gnoja ( za sto mi je propisao antibiotik Klavocin ). Takoder mi je savjetovao njezno ispiranje rana tekucinom Aquadent i ledene obloge .
Sada bih Vas molila Vase misljenje glede ovog postupka. Stomatolog kom sam se obratila ima dosta iskustva , specijalizaciju iz traumatologije i pedologije i nadam se da sam izabrala pravog , jer cijena cijelog zahvata je sve samo ne mala.

Jos jednom Vam zahvaljujem na odgovoru i posvecenoj paznji.

S postovanjem , Inra

Dr.sc. Silvana Jukić

25.11.2002. 21:17

Slažem se u potpunosti s rješenjem Vašeg stomatologa. NAdam se da će rezultat biti u potpunosti zadovoljavajući a ukoliko bude kakvih problema vjerujem da će Vaš stomatolog stajati iza svog rada te će Vam pomoći i nakon završetka rada.

inra

27.11.2002. 21:29

Poštovana dr. Jukić ,

Zahvaljujem se na savjetu , a i na podrsci.

Danas sam završila s vađenjem svih zuba. Od sutra cu nekoliko dana ici na njegu rana , a nakon toga otisak pa proteza, za koju se nadam da ce biti dobra zamjena pravim zubima.

Još jednom Vam se zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam.

Inra

Marin

11.12.2002. 23:31

Da se pridružim navedenoj temi, ja sa panično bojim igle, trebao bih
izvaditi jedan zub koji tu i tamo zaboli, a čini mi se da ima i gnojnu
vrečicu na korijenu.
Zubara se ne bojim, premda sam također kao i gđica Inra desetak godina
izbjegavao odlazak zubaru zbog neugodnih i vrlo bolnih iskustava u
djetinjstvu. Zadnjih nekoliko godina sam taj strah prevladao i popravio vrlo
mnogo zubiju.
Dotični zub nije moguće popraviti, kaže moja zubarka, treba ga vaditi.
E tu dolazi moj panični strah od igle, jer prije vađenja treba dobiti
injekciju. Vjerujte, nekome to izgleda smiješno, ali meni to prerasta u
pravu fobiju. (Da ne spominjem da se kod svakog vađenja krvi nađem na podu).
S obzirom, da mi se zub malo klima kad ga ja prstima pokušavam rasklimati,
da li je u redu da ga rasklimam do kraja pa da ga sam pokušam izvaditi ili
postoji li koji način bezbolnog vađenja zuba bez injekcije.
Eto, malo sam odužio, ali morao sam se ispovijediti...
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.