Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


upaljeno zubno meso


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

17.04.2002. 08:07

Stovana doktorice,
imam problema sa zubnim mesom i to kod donjih jedinica i donjih dvojki,vec dugo je to meso upaljeno iako su mi zubi popravljeni(u tim zubima imam veci dio plombi,a mali dio samog zuba, u jednoj jedinici ili 2.,ne znam sad tocno,izvadjen mi je i zivac).To meso krvari pri pranju.A cak mi se lijeva donja 2. sasvim malo klima,ne znam da li je to paradentoza,i ne znam zasto mi to u tom smislu moja zubarica ne lijeci?rekla je samo da to zubno meso moram citiram: 'nekom biljnom pastom masirati 4 puta na dan te da ce mi te zube ojacati krunicom'. Da li je to rjesenje?!Cula sam da postoji jedna pasta koja se namaze preko zubog mesa i drzi desetak minuta,te da smanjuje upalu,mozete li mi reci koja je to pasta?

Dr.sc. Silvana Jukić

18.04.2002. 23:59

Obzirom da se na tim zubima nalaze ispuni (plombe), trebalo bi provjeriti njihov izgled. Spominjete bolest zubnog mesa samo području u donjih inciziva, što ukazuje na moguće lokalne probleme. Parodontna bolest obično se javlja generalizirano. Ako ispuni nisu ispravno napravljeni , tj. ako odstoje izvan granica zuba, mogu iritirati zubno meso te dovesti do bolesti zubnog mesa u tom području, što se može izliječiti pravilnim ispunima.

Ojačavanje zubiju krunicom - ja u svojoj praksi uvijek pokušam prije krunice napraviti što je više moguće, tj. duže vremena održavati zub s ispunima - plombama. Da li su u Vašem slučaju indicirane krunice na žalost ne mogu Vam odgovoriti bez pregleda.

Spominjete liječenje jednog od tih zubiju a i klimanje. Moguće je da zub koji je liječen nije ispravno napunjen što može također dovesti do njegove klimavosti. A možda je uzrok klimanja parodontna bolest.

Kao što vidite problem nije jednostavan. Preporučam pregled specijalista parodontologa i endodonta koji će utvrditi pravo stanje stvari a i po potrebi liječiti parodontu bolest i korijenske kanale.

Ako se pak odlučite na krunice bez pregleda navedenih specijalista, preporučam da poslikate liječeni zub da provjerite punjenje kanala.

Što se tiče masiranja zuba biljnom pastom 4 x dnevno, to u stvari podrazumijeva pranje zuba. Važno je da imate novu četkicu za zube (idealno ne stariju od 1 mjeseca, a može staru do 3 mjeseca), i da pravilno četkate zube. Zube perite kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubima, ulazeći čekinjama u područje između zubnog mesa i zuba. Područje između zuba čistite zubnom svilom. Da li su sve naslage uklonjene možete provjeriti posebnim tableticama (revelatorima) koje usitnite u ustima - mogu se nabaviti u ljekarnama. Naslage će ostati obojane nakon ispiranja vodom. Tako će te znati treabate li neko područje bolje mehanički čistiti.

maja

19.04.2002. 12:29

Stovana doktorice,
htjela sam Vam se zahvaliti na opsirnom odgovoru i jos Vas nesto pitati u vezi ovog mog problema,ako mi mozete odgovoriti:ja sam te zube slikala(promijenila sam zubaricu,moja nova zubarica stavla mi je nove ispune i pogledavsi sliku rekla je samo da se to tesko lijeci, a sto "to",ne znam,da imam jako malo zuba,da je velikim dijelom se sastoji od plombe,te da mi je iz jednog zuba izvadjen zivac-kod moje prethodne zubarice koja mi je te zube prije popravljanja cistila iglicama 'po bojama',vjerojatno je cistila kanale,ne znam kako se to zove.pri tome mi je bilo jako bolno-vjerojatno mi je tada izvadila zivac,NIJE MI TO REKLA,a nakon ciscenja iglicama,dobila sam plombe u te zube,a kasnije mi je nakon slikanja moja sadasnja zubarica stavila nove ispune,bijele,i prije toga ocistila kamenac.Napominjem da mi je meso upaljeno samo s vanjske strane zubiju i pomalo odvojeno od zubiju.Prostor izmedju zubiju cistim koncem,a zube elektricnom cetkicom.
Mozda sam sada bila jasnija pa cete mi jos moci reci o cemu se radi?
Inace,ja sam jedna od onih pacijenata koji se jako boje zubara, i ne bih htjela opet mijenjati zubara.Pomalo sam razocarana,jer ako je ovo paredontoza,ne znam zasto me dr.ne uputi negdje...
Nadam se da me razumijete...
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru

Dr.sc. Silvana Jukić

21.04.2002. 17:07

Ne, ne trebate mijenjati zubara. Samo zatržite uputnicu za parodontologa. To je specijalist koji se bavi bolestima zubnog mesa i potpornog aparata zuba. On ce Vam vrlo vjerojatno pomoći u rješavanju Vašeg problema. Također će Vam detaljno objasniti kako održavati higijenu usne šupljine. Ako na vrijeme krenete u terapiju Vaša se bolest zubnog mesa može zaustaviti.
Glede električne četkice, ona nije baš najsretnije rješenje u Vašem slučaju. Vi trebate običnu četkicu koja treba biti nova, ne starija od mjesec dana. Njome perite zube kružnim pokretima pokušavajući ući u prostor između zubnog mesa i zuba. Snaga kojom pritišćete četkicu treba biti dovoljno da mehanički očisti plohe zuba. Možda će u početku dok postoji upala zubno meso krvariti, no kad se ukloni uzrok upale, a to su naslage na zubima ili odstojeći ispuni ili krunice, krvarenje će prestati. No najbolje bi bilo da se što prije uputite parodontologu. Ako ste iz Zagreba to možete obaviti na Stomatološkom fakultetu ili Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj ulici.

Što se tiče teškog liječenja zuba i to postoji rješenje. Ovaj puta je uputnica za endodonta - specijalista za liječenje korijenskih kanala. Oni se nalaze u istim ustanovama koje sam napomenula. Ponesite rtg snimku i ako se odlučite za Fakultet obratite se na Zavod za bolesti zubi.

stars96

20.11.2012. 00:35

Imam ajmo reći "problem" sa zubnim mesom, i to samo iznad jednog zuba, kod tog mi je zuba zubarica stavila ljek, i sada sam primjetila da mi se taj dio upali malo, to područje malo natekne i boli me kada žvaćem hranu, ili samo zagrizem, ali ne krvari, i nestane u roku jednog dana, mislim da je ovo već treći put da mi se to pojavilo, ne znam jel to može biti zbog neke hrane od koje sam nažuljala zubno meso ili je posljedica neka upala

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2012. 09:50

Poštovana,

Na žalost ne mogu točno utvrditi o čemu se radi, pa Vam predlažem da posjetite svoju doktoricu.