Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pečenje usta


Autor Poruka

Lea

23.02.2006. 19:38

Poštovani,
imam 63 godine i do sada nisam imala nikakvih problema sa ustima. Sada unazad već nekih 3 mjeseca imam osječaj pecknja u ustima i sušenja usta. Pečenje se pojavi ujutro i navačer bude najjače. Usta su mi suha osobito po noći. Molim da mi kažete o čemu se radi.
Zahvalna Leonarda.

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

10.03.2006. 08:27

Poštovana Lea,
mislim da se kod Vas radi o kroničnom atrofičnom stomatitisu. Ono što se dešava u organizmu žene nakon 50-te godine kad uđe u menopauzu i kad se hormonalni status žene mijenja može se odrazii i na sluznicu usta. Sluznica postaje tanja, atrofična podložnija djelovanju niza vanjskih iritacija. Jače je osjetljiva na začine, vruću hranu, neželjene učinke pušenja što inače iritira sluznicu usta a još jače tako stanjenu. Nadalje sluznica postaje osjetljivivja na djelovanje mikrooganizama koji su inače u sastavu normalne oralne flore pa je moguća i infekcija vlastitim mikroorganizmima koji u određenim trenucima mogu postati patogeni (sluznica je stanjena, gubi se prirosn abarijere, uzimanje nekih ljekova, druge bolesti). S druge strane, vezano uz dob dolazi i do atrofije žljzdanog epitela te se smajuje i sekrecija žlijezda slinovnica, smanjena je ukupna količina stvorene sline.Inače noću je i u maldih, zdravih osoba smanjeno lučenje sline.
Ono što Vam mogu svijetovati je da se javite oralnom paologu kako bi se kliničkim pregledom utvrdio status vaše osjetljive sluznice i moguće ordinirala odgovarajuća nadomjestna terapija, što ukjučuje vitamine skupine B, vitamn A. Nadalje uključuje se i primjena makog lasera stimulaciji regeneracije žlijezdanog epitela, preparat za nadomjestak sline (Glandosane), prmjena limunske kiseline, C-vitamina u stimulaciji lučenja sline. Isto tako ne isključuje se ni nadomjestna hormonska terapija a što zahtjeva savjetovanje s Vašim ginekologom.