Preskakanje obroka mesa pomaže pacijentima s cirozom jetre


Preskakanje obroka mesa pomaže pacijentima s cirozom jetre

Uznapredovala ciroza jetre može povisiti razine amonijaka u krvi do opasnih razina, no preskakanje mesa u obroku, može to preokrenuti, pokazuje novo istraživanje.

Naime, bakterije u crijevima automatski stvaraju amonijak dok pomažu tijelu probaviti hranu. Kod ljudi sa zdravom jetrom, organ uzima taj amonijak i šalje ga u bubrege, gdje se bezopasno izlučuje putem urina.

Međutim, ciroza jetre smanjuje sposobnost jetre da preradi amonijak tako da se on nakuplja na toksičan način. Amonijak može čak dospjeti u mozak i izazvati zbunjenost ili delirij. To se zove jetrena encefalopatija i bez liječenja može dovesti do kome i smrti.

Prehrana može igrati veliku ulogu u tim procesima, jer zapadnjačka prehrana s malo vlakana i puno mesa i ugljikohidrata povećava razinu amonijaka koji se proizvodi u crijevima.

Izvor:
Clinical and Translational Gastroenterology