Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6645 | Broj poruka: 26443

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirko

17.02.2003. 11:16

Pozdrav.

Imam sina od 8.5 mjeseci i pedijatar mu je ustanovio sum na srcu te nas je uputio na pregled kod djecijeg kardiologa. Nakon ultrazvuka i EKGa kardiolog je utvrdio da je šum posljedica pukotine od cca 1-2 mm izmedju lijeve i desne pretklijetke. Objasnio nam je da za to nema potrebe za terapijom niti ikako ograničavati dijete vec da ce se ta pukotina najvjerojatnije zacepiti "sama od sebe". Kontrola je za 6 mjeseci. Zanima me ..... ah roditelji..... kolika je vjerojatnost da će se pukotina zacepiti sama od sebe?

Dr. Darko Richter

17.02.2003. 22:19

Ista onolika koliko vam je rekao kardiolog.

aleksandramih91

10.08.2013. 10:50

Poštovani doktore,
moja beba ima 4 meseca, po rodjenju nam je rečeno da je bebi promenjen drugi ton na srcu, nakon toga doktorica nije nista primetila sve do pre oko nedelju dana, kada nam je rekla da čuje šum na srcu i dala nam uput za UZ srca. Dijagnoza doktora posle UZ je sledeća:
Situs solitus. Venske drenaže uredne. Desna polovina srca veća od leve. U srednjem delu IAS-a prisutan defekt veličine do 8 mm umerenog LD šanta. AV sklad. AV valvule uredne morfologije, pokreta i protoka. Desna komora 11 mm. LK u dijastoli LVD 17 mm LVS 9 mm FS 45% IVS 3.5 mm zz 4 mm. Ao trivelerna, na korenu 9 mm, urednog protoka. Ao luk levi bez anomalija. Ap na korenu 11 mm, turbulentnog i ubrzanog protoka, vmax 2.3m/s, PG: 21 mmHg. Zaključak: ASD sec umerenog LD santa. Kontrola za 3-6 meseci.
Molim Vas da mi objasnite o čemu se radi, šta znači ova dijagnoza.
Unapred hvala!

lilyy

17.08.2013. 20:30

postovani doktore imam djete 5 god jutros mu se javio blaga bol u prsima na pregledu kod pedijatra mi je receno da je moguc sum na srcu kad ga je ponovo poslusala kaze ne cuje nista,dobili smo uputnicu za uzv srca pa me zanima dali se taj sum povremeno javlja kad djete naglo raste i dali je taj sum opasan.hvala unaprijed na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.08.2013. 15:35

za aleksandrumih: postoji otvor između pretlijetki (pretkomora) srca veličine 8 mm kroz koju se pretače krv s lijeve na desnu stranu. Za sada nema značajnijih reperkusija na rad srca ali je potrebno praćenje i u određenoj fazi, kada se počnu javljati znaci opterećenja srca, planirati zatvaranje tog otvora. Danas se to može napraviti i bez operacije, kroz krvnu žilu se uvede mali "kišobran" koji se otvori i time se zatvori komunikacija između lijeve i desne strane srca. Za sve detalje ubuduće pitajte kardiologa koji prati dijete - dobit ćete najpouzdanije informacije.

za Ilyy: šumova ima različitih vrsta i lokalizacija. Najčešći su tzv. nedužni ili funkcionalni šumovi zdravog srca. Oni često nestaju promjenom položaja tijela ili se pojavljuju kada je krv gušća (npr kod dehidracije zbog temperature, proljeva ili povraćanja). Ultrazvuk će pouzdano isključiti sve bolesti koje bi mogle biti uzrokom šuma.

lilyy

22.08.2013. 14:45

zahvaljujem se na odgovoru za 2 dana imamo termin za ultrazvuk pa cemo vijdeti sta ce reci.vama opet puno hvala na pojasnjenju

Anchy344

14.05.2024. 13:45

Dobar dan
Zanima me mišljenje za dijete 7mj.

Naime nalaz je sljedeći :

Na srcu : akcija aritmična,tonovi normalni, uz LRS sist,šum int 1/6,bez propagacije. PAF+.

EKG: sinus ritam, f 111/min, el.os semivertikalna, PQ 92 ms ,QRS 76 ms, QTc 350 ms, normalan nalaz.

Uzv srca : uredna segment.građa srca , IAS je prekinut u području fosse ovalis s L-D pretokom. AV valvume su u 2D normalne marfologije, kompetentne. Kontinuitet IVS je održan. Ao valvula trikuspidna. Mjere srčanih struktura primjerene dobi- dominacija DV.
Protoci na svim ušćima te u RVOT i LVOT su normalnih brzina. Luk aorte je normalan ,lijevi nema duktusa niti koraktacije.

Molim mišljenje.

Idući dogovoreni pregled nam je sa 1.god života .

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2024. 10:50

Šum koji je jedva čujan je uzrokovan malom rupicom između pretklijetki. Riječ je o dosta čestom nalazu i prema svemu ne bi trebao imati nikakvog odraza na funkciju i zdravlje srca. Za očekivati je da će se vremenom zatvoriti, a ako se i ne zatvori nije potrebno ništa poduzimati.