Čak 64% pripadnika LGBTQIA+ zajednice doživjelo neki oblik nasilja


Čak 64% pripadnika LGBTQIA+ zajednice doživjelo neki oblik nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Klinka za psihijatriju Sveti Ivan organizirala je Dane otvorenih vrata pod nazivom "Bolnica Otvorena JEdnakima". Prigodnim edukativnim programom naglasila se važnost brige za mentalnim zdravljem osoba iz LGBTQIA+ zajednice koji su zbog svoje seksulane orijentacije ili rodnog identiteta vrlo često izloženi većem izvoru stresa. 

Dani otvorenih vrata ujedno su i prilika za predstavljanje rada Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan pod nazivom BOJE (Bolnica Otvorena JEdnakima) koji je započeo s radom u listopadu 2023. godine. Riječ je o sveobuhvatnom programu koji uključuje s jedne strane rad s korisnicima odnosno osnaživanju njihovog mentalnog zdravlja, ali istovremeno radi i na edukaciji zdravstvenih radnika te senzibilizaciji cijelog društva o važnosti prihvaćanja i razumijevanja LGBTQIA+ osoba. 

"Pokrenuli smo Program BOJE iz razloga što su LGBTQIA+ osobe u Hrvatskoj, kao i u svijetu, izložene predrasudama, stigmatizaciji, diskriminaciji, a nažalost često i direktnom nasilju koje se karakterizira kao zločin iz mržnje. Okruženje u kojem oni žive kroz različite mehanizme stvara i akumulira izvore stresa s kojima se te osobe kontinuirano susreću. Osim uobičajenih izvora stresa, pripadnici manjinskih skupina, kao što je LGBTQIA+ zajednica, tijekom života nose se i sa specifičnim izvorima stresa, tzv. manjinskim stresom jer se ne osjećaju slobodno izraziti svoju seksualnu orijentaciju i identitet, što posljedično utječe negativno na njihovo samopoštovanje i mentalno zdravlje u cjelini", istaknula je Jadranka Hubler, dr. med., spec. psihijatrije i voditeljica Programa BOJE.

"Također, važno je naglasiti nedostatak sustavne javnozdravstvene podrške mentalnom zdravlju LGBTIQ+ osoba. Imajući u vidu da najveći dio tereta podrške mentalnom zdravlju nose organizacije civilnog društva te da ne postoji sustavna podrška mentalnom zdravlju LGBTQIA+ osoba u Gradu Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. Upravo je zato Program zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba u Klinici za psihijatriju Sv. Ivan jedinstven i važan", nadodala je doc. prim. dr. sc. Majda Grah, dr. med. spec. psihijatrije i zamjenica ravnatelja Klinike za psihijatriju Sv. Ivan.

"Ove godine obilježavamo 20 godina Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, tranfobije i bifobije; a u Hrvatskoj ovaj dan službeno obilježavamo od 2011. godina te zajedno pozivamo na empatiju, razumijevanje i inkuluzivnost što posljedično dovodi do promijene stavova prema pozitivnom ishodu. Svi zajedno moramo mijenjati naše društvo i na jednak način u njega uključivati sve osobe, bez obzira na njihovu sponu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju drugu različitost. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je – neka nitko ne ostane po strani – stoga poziva sve na inkluzivnost, razumijevanje i poštovanje", istaknula je Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

"Nažalost političke borbe se često šire preko tuđih tijela, bilo da su to žene, osobe drugačije boje kože ili LGBTQIA+ osobe - tome se moram jasno suprotstaviti. Struka i znanost nisu u lišeni takvih situacija, i ne smijemo zaboraviti da i među nama ima onih koji posjeduju različite predrasude. Baš zato, u svaku odluku moramo ugraditi kriterij – donose li naši postupci stvaranju veće empatije, sućuti i razumijevanja. Ako je odgovor pozitivan, znamo da smo na pravom putu. Upravo takvo mjesto je Klinika za psihijatriju Sveti Ivan koje je predvodnik mnogih pozitivnih promjena i programa, među kojima je je program BOJE za potporu mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba", izjavila je Ivana Kekin, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Nasilje i diskriminacija – podaci istraživanja

Istraživanja o problematici nasilja i diskriminacije kod LGBTQIA+ osoba provođena su od strane Europskih organizacija, a u Hrvatskoj ih provode organizacije civilnog društva – Lori, Zagreb Pride, Dugine obitelji. Nažalost, podaci prije deset godina u usporedbi s ovim današnjima i dalje su poražavajući. 

Prema istraživanju Zagreb Pridea iz 2013. godine na 690 sudionika, njih 60,4 % izjavilo je da su barem jednom doživjeli psihičko zlostavljanje na temelju njihove seksualne orijentacije, 17,1 % neki oblik fizičkog nasilja, a 38,3 % neki oblik seksualnog nasilja. Psihičko nasilje na temelju spolnog/rodnog identiteta doživjelo je 33,2 % sudionika, fizičko nasilje 8,1 % te seksualno nasilje 19,3 %. Ukupno 29,92 % sudionika izjavilo je da često ili uvijek prilagođavaju svoje ponašanje ovisno o tome jesu li na LGBTQIA+ prepoznatljivom mjestu ili na nekom drugačijem mjestu. 

Slične podatke vidimo i u Izvještaju Zagreb Pridea o stanju ljudskih prava LGBTQIA+ osoba u Republici Hrvatskoj za period od 2018. do 2022. godine – čak 64 % sudionika izjavilo je da je doživjelo neki oblik nasilja na temelju spolne orijentacije, spolnih karakteristika, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja, 36 % sudionika zbog straha od diskriminacije ili nasilja gotovo uvijek prilagođava svoje ponašanje. 

Prema velikom istraživanju o iskustvima i potrebama mladih LGBTQIA+ osoba u Hrvatskoj provedenom 2022. u suradnji Udruge Dugine obitelji i Lezbijske organizacije Rijeka “LORI” čak 79 % sudionika ne otkriva svoj LGBTQIA+ identitet zdravstvenim djelatnicima ili stručnim suradnicima u školi/na fakultetu.

Navedeni podaci ukazuju kako su programi poput BOJA iznimno važni i potrebni kako bi se smanjio manjinski stres i osigurala potrebna podrška kada je u pitanju mentalno zdravlje. 

Osvrt na terapijsko iskustvo i rad s korisnicima Programa BOJE

Od listopada 2023. godine u Program zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE) javilo se i zatražilo pomoć ukupno 40 osoba. Osobe su bile upućene od strane drugih liječnika i organizacija civilnog društva koji su prepoznali manjinski stres.  Riječ je ponajviše o mlađim punoljetnim osobama iz Zagreba, a kao glavni razlog traženja stručne pomoći su poteškoće nošenja s tzv. manjinskim stresom koji je posljedica odnosa društvene sredine vezano uz pitanje njihove seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja.

Svi pripadnici LGBTQIA+ zajednice koji smatraju da bi im Program BOJE mogao pomoći, slobodno se mogu javiti putem maila boje@pbsvi.hr ili telefonskog broja: 01 3430102 kako bi dogovorili savjetovanje, preglede, psihoterapiju ili sudjelovanje u tromjesečnom terapijskom programu.

Izvor:
Aplauz komunikacije