Probiotička intervencija pomaže u mršavljenju


Probiotička intervencija pomaže u mršavljenju

Rezultati nove studije pokazali su da prehrana bogata probioticima u kombinaciji s niskokalorijskim programom vlakana može poboljšati tjelesnu kompoziciju i smanjiti tjelesnu težinu, te također korigira i razine leptina i AST-a u krvi.

Crijevna mikrobiota neophodna je za cjelokupno zdravlje, pospješuje metabolizam, proizvodnju vitamina, razvoj imunološkog sustava i kolonizaciju patogena.

Neravnoteža u sastavu crijevne mikrobiote može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, a postizanje uravnoteženog mikrobiotskog stanja moglo bi biti održivo liječenje. Omjer Firmicutes prema Bacteroidetes (F/B) najvjerojatnije je pokazatelj pretilosti.

Probiotička intervencija dramatično je povećala relativnu brojnost Lactobacillusa, Bifidobacteria i Bacteroidetesa dok je smanjila relativnu brojnost Firmicutes i omjer F/B.

Redovita tjelovježba i dodaci probioticima također su bili korisni u smanjenju težine i reguliranju povišenih razina povezanih s pretilošću.

Intervencija je dramatično smanjila tjelesnu težinu, te promijenila sastav tijela i laboratorijske parametre, kao i indekse pretilosti, koji su bili povezani s nižim F/B omjerom i razinama Firmicutes.

Probiotici mogu pomoći u mršavljenju smanjujući upalu, poboljšavajući barijeru crijevne sluznice i regulirajući aktivnost crijevnih enzima, kao i imunološku i neuroendokrinu funkciju.

Izvor:
Scientific Reports