Klimatske promjene će vjerojatno pogoršati moždani udar, migrene, Alzheimerovu bolest, epilepsije i multiplu sklerozu


Klimatske promjene će vjerojatno pogoršati moždani udar, migrene, Alzheimerovu bolest, epilepsije i multiplu sklerozu

Klimatske promjene vjerojatno će čak pogoršati stanja mozga kao što su moždani udar, migrena, Alzheimerova bolest, epilepsija i multipla skleroza, upozorava analiza 332 studije. Potencijalni učinci klimatskih promjena vjerojatno će biti značajni na niz neuroloških stanja.

Postoje jasni dokazi o utjecaju klime na neka stanja mozga, posebno moždani udar i infekcije živčanog sustava, ističu stručnjaci.

Klimatske varijacije za koje se pokazalo da utječu na bolesti mozga uključivale su ekstremne temperature (niske i visoke) i veće temperaturne varijacije tijekom dana - osobito kada su te promjene bile sezonski neobične.

Pokazalo se, da se učestalost moždanih udara povećava tijekom dana s visokim temperaturama ili toplinskim valovima. Dok su osobe s demencijom bile osjetljivije na uvjete povezane s temperaturom poput toplinskog udara ili hipotermije, kao i ranjiviji tijekom vremenskih nepogoda poput poplava ili šumskih požara.

Jednako tako, rizik od mnogih poremećaja mentalnog zdravlja povezan je s visokim temperaturama, dnevnim fluktuacijama temperature ili ekstremnom vrućinom i hladnoćom.

Valja spomenuti, da noćne temperature mogu biti osobito važne, jer više temperature tijekom noći mogu poremetiti san. Poznato je da loš san pogoršava brojna moždana stanja.

Izvor:
University College London