Kabozantinib obećava u liječenju metastatskih feokromocitoma i paraganglioma


Kabozantinib obećava u liječenju metastatskih feokromocitoma i paraganglioma

Za pacijente s metastatskim feokromocitomima i paragangliomima (MPPG), antiangiogeni inhibitor multi-tirozin kinaze, kabozantinib, obećava u njihovom liječenju, ukazuju rezultati nove studije.

Ukupna stopa odgovora na terapiju kabozantinibom bila je 25 posto. Kod nekih pacijenata uočene su nuspojave stupnja 3, uključujući pojedinačne slučajeve sindroma šake i stopala, hipertenziju, rektalne fistule, produljenja QT intervala, asimptomatske hipomagnezijemije te asimptomatskio povišenja amilaze i lipaze. Nisu prijavljeni štetni događaji stupnja 4, a tijekom studije nije bilo smrti pacijenata.

Sve u svemu, kabozantinib smanjuje veličinu tumora i trajno stabilizira bolest kod većine pacijenata s metastatskim feokromocitomima i paragangliomima (MPPG), bez obzira na prisutnost patogenih varijanti SDHB zametne linije.

Metastatski feokromocitomi i paragangliomi (MPPG) ubrajaju se u rijetke bolesti. Do 50% MPPG-ova povezano je s patogenim varijantama SDHB gena zametne linije. Ovi tumori i mnogi ne-obiteljski MPPG-ovi pokazuju fenotip koji je karakteriziran abnormalnom angiogenezom. 

Izvor:
The Lancet Oncology