Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza i kontracepcija


Autor Poruka

Adema1986A

25.05.2017. 00:50

Postovani dr.,

Prije 2 godine sam operirala endometriozu koja je bila izmedu 2-3 stadija kada su mi odstranili cistu i priraslice koje su zahvatile urinotrakt i crijeva. Nakon toga sam dobila Qlaira kontracepcijske tablete koje su mi smanjile znatno obilnost i u potpunosti ublazile jake bolove. Svaki pregled je bio uredan i nisam imala problema sa zeljezom. Jedine nuspojave koje imam je da mi mjesecnica traje 2 tjedna uz izrazito smanjeno krvarenje te da zadnja 2-3 dana krvarim smedu krv. Mjesecnica dolazi redovito 28-35 dan i ne prati prati kada bih po pilulama trebala dobiti vec dolazi po svom ritmu. Osim malo uvecanih grudi, nemam nikakvih drugih nuspojava.

Jesu li ovo normalni simptomi za Qlaira tablete? Postoje li neke druge tablete koje bih mogla koristiti za drzanje endo. pod kontrolom? Ako se privremenom skinem s kontracepcijskih, postoje li neki rizici i koliko vremenski treba proci da ih opet mogu uzimati? Koliko se preporucuje skidanje s kontracepcijskih ako se pronadu hipohene lezije i obilnije glandularno tkivo uz f.c.promjene obostrano na grudima?

Hvala unaprijed na odgovorima.

Maca1234

25.05.2017. 11:10

Poštovani molim vas za pomoć,kasni mi menstruacija skoro 10 dana ,prošli mjesec mi je kasnila 3 dana i došla je.Preprosli mjesec mi je došla 5 dana ranije .Nemam odnose već mjesecima ,ali sam za svaki slucaj uradila prošli mjesec test na trudnoću i bio je negativan.Pojavljuje mi se braon sekret čeato .Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

25.05.2017. 21:25

Poštovana, za Adema1986A,
krvarenje u trajanju od dva tjedna nije uobičajeno kod uzimanja kontraceptiva. Osim oralnih kontraceptiva u liječenju endometrioze koriste se i depo-provera, te danazol koji sprječavaju rast endometrija. Kontracepciju možete prekinuti kada god želite, ali nema potrebe za prekidom. Apsolutna kontraindikacija za kontracepciju što se dojki tiče su samo hormonski ovisni tumori.

Ivo Balenović, dr. med.

25.05.2017. 21:25

Poštovana, za Maca 1234,
ukoliko je test na trudnoću negativan sigurno se ne radi o trudnoći. Uzroci neredovitih ciklusa su mnogobrojni, a česti su u mladih žena i kod žena u vrijeme perimenopauze zbog hormonskog disbalansa. Preporučio bih da učinite hormonski status.