Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lazna menstruacija??


Autor Poruka

Tamariskica

16.03.2017. 15:20

Zdravo svima. Citam na vasem forumu brojne stvari,i sada imam neke nedoumice vezane za moju menstruaciju. Mens mi je trebala doci 14.ovog meseca ,ali je dosla 2dana ranije ,i prva dva dana sam imala veoma blago krvarenje ,treci dan nista,a juce braonkasti iscjedak u toku dana jednom i to je sve . Danas samo trag na papiru . Blage bolove sam imala samo prvog dana. A inace moja mens je veoma uredna ,prva tri dana i obilna i pracena bolovima. Ovog puta kao sto napisah ,sve je drugacije. Test sam uradila jutros ,ali je negativan,pa me interesuje dal se uposte moze raditi o laznoj mens ili sam mozda trudna ,a da je rano za test? Hvala unaprijed. Poz.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2017. 10:45

Poštovana,
nije rano za test. Budući da je negativan ne radi se o trudnoći, nego o menstruaciji.

kajica

24.03.2017. 16:55

Poštovani,prosla menstruacija desila se 25.2,sa tim da je kasnila 3 dana. Jer je u jaunaru bila 22. Ovog meseca stigla je na 22 dan,a inace je ocekujem na 30-32 dan. Sto se tice ove menstruacije,nije bilo pmsa,natecenih grudi,bol je bio podnosljiv sto se inace ne desava. vece pre toga imala sam nezasticen odnos,i nije doslo do ejakulacije unutra,nego malo kasnije napolje,nisu bili plodni dani,ista situacija nezasticen odnos mnogo pre zavrsetka ejakulacija se desila izvan,bili su plodni dani. Nije bila obilna menstruacija,samo prva dva dana,posle jedva nekoliko kapi. Da li ima neke sanse za trudnocom,ili je to samo malo iregularna menstruacija?

Ivo Balenović, dr. med.

26.03.2017. 21:10

Poštovana,
teško je reći radi li se o urednoj menstruaciji. Ako ste imali odnos u vrijeme plodnih dana uvijek morate misliti na mogućnost trudnoće. Krvarenje koje je kratkotrajno i nije obilno može biti i implantacijsko.

amelie84

29.03.2017. 15:15

Poštovani doktore,
imam 32 godine, dvoje djece. 10 godina sam uzimala oralnu kontracepciju, Triquilar, i prestala prije 5 mjeseci, zbog savjeta mog ginekologa i vece "ranice" na grlicu maternice. Dva posljednja papa testa u zadnjih godinu dana pokazuju jaku upalu, bez abnormalnosti na stanicama.
Otkako sam prestala s pilulama, ciklusi mi traju 27-28 dana a mjesečnica je slabija i nije bolna, a prije mjesečnice na par dana dobijem smeđi iscjedak.
Posljednji ciklus mi je bio jako čudan, smeđe-crveni sluzavi iscjedak 19.3. i spotting 20. i 21.3. Nešto jače krvarenje sam dobila 22.3. na dan očekivane menstruacije (predzadnji ciklus 22.2.) koje je trajalo samo taj jedan dan, bez ugrušaka, ali dovoljno za par uložaka, uz blage grčeve. Već drugi dan je bilo slabo i smeđe, a treći samo u tragovima i prestalo je. Rizične odnose u plodnim danima sam imala, uz prekinut snošaj na dane 5.3. i 9.3.

Napravila sam test na trudnoću 25.3. uz prvi jutarnji urin i bio je negativan prvih 15ak-20 minuta a poslije se pojavila i druga tanja ružičasta linija, što me još dodatno zbunilo.
Kod ginekologa sam naručena tek za 10ak dana. Imam neke simptome trudnoće, poput bolova u križima, stalnog mokrenja manjka apetita i osjećaja vrućine u licu. Grudi su mi bile neuobičajeno bolne i teške ali je taj simptom prestao čim se pojavilo krvarenje. Imam li razloga za brigu?

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2017. 10:05

Poštovana,
preporučio bih da ponovite test na trudnoću..

_darmar_

08.05.2017. 17:45

Poštovani, trebala sam dobiti 30.04., dobila sam 04.05. Imala sam simptome kao i pred svaku menstruaciju, međutim ova menstruacija je bila smeđa, a kada se obrišem na papiru je bila crvena krv, treći dan najviše, ali na ulošku smeđa i nije bilo mnogo kao inače. Ovo mi se dešavalo prethodnih godina otprilike u ovo doba. Inače imam odnose svaki put sa kondomom, provjerila sam i nije nijedan pukao, jedino ako postoji mogućnost da je sperma iscurila ispod one gumice na dnu, ali su male šanse. Da li postoji razlog za brigu?

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2017. 20:50

Poštovana,
menstruacija ne mora biti uvijek istog intenziteta i trajanja. Budući da ste koristili kondome nema razloga za brigu.

bbb1

19.09.2017. 13:25

Poštovanje,

muž i ja u zadnja tri mjeseca pokušavamo napraviti bebu. Nakon drugog pokušaja, prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju, imala sam tamnosmeđi iscjedak, skoro pa crne boje. Otišla sam ginekologu. Vadila sam betu hcg, ali bila je 0. Ginekolog je rekao da imam ciste na jajnicima. Dao mi je tablete koje će mi potaknuti menstruaciju i antibiotike da mi se smiri upala mjehura. Sada, već treći mjesec kako pokušavamo, menstruacija mi je kasnila jedan dan...Kupila sam trakice za testiranje i test je bio pozitivan, danas sam dobila smeđi iscjedak, ima tragova krvi i imala sam normalne menstrualne bolove. Prije nego što smo počeli pokušavati, otkad sam dobila prvu menstruaciju bila je točna skoro pa u sat i uvijek redovna. U zadnja tri mjeseca sve se promijenilo. Da li postoji mogućnost da je ovo lažna menstruacija? Postoji li razlog za brigu?

Hvala unaprijed na odgovoru,
Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

19.09.2017. 16:45

Poštovana, savjetujem da što prije odete na pregled. Pozitivan test na trudnoću uz bolove i krvarenje mogu biti znakovi prijetećeg pobačaja, ali izvanmaternične trudnoće, što je vrlo opasno stanje.