Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lippes loop


Autor Poruka

-ankh-

04.01.2008. 10:15

Poštovana doktorice, evo mene sa još jednim pitanjem.. tema o kojoj sam s Vama raspravljala bila je kontracepcija (hitna i klasična).. Bakrenu spiralu ne mogu staviti (alergija), tablete ne smijem (povečan rizik od tromboemblije), tada smo pričale o Mireni, međutim moja ginekologica kaže da Mirena ne dolazi u obzir zato jer isto dio hormona se ipak izlučuje u krv i ne želi da riskiram s time, pa mi je kao jedino riješenje osim "celibata" happy preporučila interni IUD..zanima me Vaše mišljenje o tome i da li ste imali kakvih iskustava s takvom vrstom spirale.. Unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.01.2008. 15:05

Otkako sam ja na ginekologiji, od 1995., Lippes Loop se ne može nabaviti u Hr; a mislim i puno duže. Moja jedina iskustva s njim su kod žena koje su ga "zaboravile" i po 20, 25 godina, pa tako i studentima pokazujem film o Lippes Loopu zalutalom u mjehur. Iz priča starijih ginekologa, bio je vrlo efikasno sredtvo zaštite.
Koliko znam, u Americi se ne prodaje od 1985 jer proizvođač nije uspio dostaviti podatke o infekcijama.
Uistinu ne znam kako bi ga nabavili, pa mislim da se rasprava o njemu uzaludna. I ne znam zašto bi nabavljali stari, nesigurni i neodobreni model intrauterinog uloška.
Ja sam i dalje za Mirenu.
Evo citata iz literature: Like other estrogen-free methods, the IUS may be a good contraceptive choice for women with high blood pressure; diabetes with vascular disease or diabetes for more than 20 years; epilepsy, or severe, recurrent headaches with focal neurological symptoms; and women with a history of, or currently experiencing, deep venous thrombosis or pulmonary embolism.
World Health Organization. Improving Access to Quality Care in Family Planning: Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use. Geneva: World Health Organization, 1996.

-ankh-

06.01.2008. 12:03

Hvala na odgovoru.. u ponedjeljak idem kod vaskularnog kirurga pa ču vidjet šta on kaže (za moje vene) i onda probat odlučit koju spiralu stavit..lippes loop navodno ima u Italii za kupit, al nebitno.. U najgorem slučaju poslat ču muža na vazektomiju happy iako opet ni to nije 100 %-na kontracepcija, zar ne?