Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Način djelovanja triquilara kao day after tablete


Autor Poruka

mr.nesanica

09.04.2008. 20:10

Dobar dan, poštovanje!

Prije nego Vam postavim pitanje, želim reći da sam pokušao pronaći odgovor u ostalim topicima na forumu, ali nisam uspio.

Radi se o tome da smo djevojka i ja imali prekinuti snošaj iako je moguće da je nešto malo sperme završilo u njoj. Totalno smo se uspaničili i odjurili doktoru.
Doktor na hitnoj nas je uputio u neku ljekarnu gdje su nam dali triquilar tablete i ona je nekih 10-12 sati nakon rizičnog seksa popila:

2 crveno-smeđe ( 0.05 mg levonorgestrel i 0.03 mg etinil-estradiol )
i nakon 12 sati:
2 tamno-žute ( 0.125 mg levonorgestrel i 0.03 mg etinil-estradiol )

Prošlo je od tada više od 2 tjedna i ona je dobila menstruaciju jučer (8.4.), tj. na dan kad je u pravilu i trebala dobiti. Ciklus joj je inače uredan i traje 28 dana. Prvi dan prošle menstruacije bio je 4.3, a mi smo rizični odnos imali u prvim satima 22.3., što je izvan najplodnijih dana (kako smo mi izračunali od 16.3 do 19.3.)

Mene zanima da li tablete triquilara, osim što sprečavaju ovulaciju, dovode do promjena sluznice maternice koje onemogućavaju implantaciju oplođenog jajašca? Pitam ovo jer mi savjest ne da mira zbog toga što smo možda uzrokovali propadanje već oplođene stanice.

Hvala Vam na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.04.2008. 22:35

Hvala što ste si dali truda i pročitali, jer mnogi to ne rade happy.
Nedavno me je jedna djevojka nešto slično pitala, ali nevažno. Uglavnom, ne treba vas gristi savjest. Prvo, ovulacija je već bila prošla i hitna kontracepcija nije bila potrebna. Drugo, doza koju je vaša djevojka popila je premalena, trebalo je minimalno 3, a po pravilu i 4 tablete po dozi - to samo dokazuje da je ovulacija prošla, jer da nije ne bi djelovalo. Treće, smatra se da oralna kontracepcija ne djeluje abortivno, odnosno da ne sprečava ugnježđivanje oplođenog jajašceta, nego da djeluje ostalim mehanizmima: sprečavanjem ovulacije, smanjivanjem pokretljivosti jajovoda, mijenjanjem cervikalne sluzi itd... Iako, tu se mogućnost teoretski ne može isključiti.

mr.nesanica

10.04.2008. 18:10

Hvala vam na brzom odgovoru!

Samo nisam shvatio koja se to mogućnost teoretski ne može isključiti: to da je tableta djelovala tako da spriječi ugnježđivanje oplođene stanice, ili da je ipak moguća ovulacija ( čitao sam da je moguće više ovulacija u jednom ciklusu čak i ako je žena posve zdrava i ako ima uredan ciklus ).

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.04.2008. 21:30

Teoretski se ne može isključiti mogućnost da pilula djeluje abortivno.
A što se ovog drugog tiče, sve na ovom svijetu je moguće, ali mnogo toga ne jako vjerojatno happy.

mr.nesanica

10.04.2008. 23:45

Sve jasno!
Puno hvala happy