Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


naivno pitanje...


Autor Poruka

almy

16.04.2008. 13:20

kada pročitate ovo, vjerovatno ćete se uhvatiti za glavu, ali Vas molim za razumijevanje i odgovor. imam 20 god i još nisam stupila u odnose, mada imam namjeru, jer sam s dečkom 11 mjeseci i napokon se osjećam spremnom..bila sam kod dr. i propisala mi je yasmin pilule, ali sam ovaj ciklus zakasnila pa ću ih početi koristiti slijedeći! je li to uredu? slijedeća stvar koja me zanima jeste što je tačno ovolucija? je li to isto što i plodni dani? da li je ovo tačno izračunavanje plodnih dana: ciklus mi je svakih 29 dana, stoga 29-14= 15 dan ciklusa +/- 3 dana, što znači da su od 12 do 18 dana ciklusa plodni dani? je li se u to vrijeme dešava ovlucija? postoji li mogućnost za trudnoću, ukoliko dečko svrši ( izvinite na laičkom izražavanju) u mene, nakon ovulacije, tj. u vrijeme neplodnih dana? izvini što sam postavila hrpu donekle naivnih pitanja, ali želim sve to znati prije nego se upustim u odnose...hvala Vam unaprijed, ugodan dan

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.04.2008. 19:20

Nisu pitanja naivna, ali tctctct, sve ste to učili u školi.
Ovulacija je trenutak kad jajnik izbacuje zrelu jajnu stanicu u jajovod. Ta stanica je živa slijedećih 24 sata, a može biti oplođena odnosom do 3 dana prije ovulacije (jer spermiji žive 3 dana) i na dan ovulacije, dok je još živa. To je jedino vrijeme u mjesecu kad žena može ostati trudna, ta 4 dana. I to je previše rečeno, u stvari je riječ o 2, najduže 3 dana, jer ovo sa životom spermija od 3 dana je samo teorija.
I jedini problem u cijeloj priči je što vi ne znate kad vam je ovulacija, i ne možete biti sigurni da su "plodni dani prošli", čak i uz redovite cikluse. Ljudsko tijelo je nepredvidivo.
Dobro računate, ali umjesto računanja, ako ne želite ostati trudni, toplo preporučujem kontracepciju. Premalo znate a da se ne zeznete happy.