Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nekoliko pitanja...


Autor Poruka

corrina

28.11.2007. 18:35

Molim Vas da mi odgovorite na par pitanja...
1. Dečko i ja koristimo metodu prekinutog snošaja već gotovo godinu i pol i do sada, na sreću, nisam ostala trudna. Znam da ta metoda ne spada u metode 100-postotne zaštite od trudnoće, ali tu metodu koristimo zbog toga što moj dečko ne može održati erekciju kad koristimo kondom, a ja pilule ne pijem iz određenih nemedicinskih razloga. Zanima me koliko je ta metoda (statistički gledano) pouzdana?
2. Ako mi ciklus traje duže od 28 dana, nastupa li ovulacija, otprilike, 14 dana prije sljedeće menstruacije ili se dan nastupa ovulacije računa tako da se trajanje ciklusa prepolovi pa ovulacija nastupa na pola ciklusa (primjer: ciklus traje 40 dana, pa ovulacija nastupa oko 20. dana ciklusa).
3. Ovo pitanje možda i nema veze s ovom rubrikom, ali bih Vas zamolila da mi na njega odgovorite ako možete. Utječe li na plodnost muškarca zračenje (primjerice, korištenje aparata za varenje, ako je njegovo korištenje nužno u svakodnevnom obavljanju posla i ako se koristi u dužem periodu tijekom dana)? Može li takvo zračenje izazvati neplodnost?

Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.11.2007. 20:00

1. Statistički gledano, pouzdanost je između 85 i 92%.
2. Prva vaša pretpostavka je dobra - ovulacija nastupa 14 dana prije slijedeće menstruacije - odnosno, menstruacija dolazi 14 dana iza ovulacije
3. Nisam sigurna da aparat za varenje išta zrači? Otkud vam to? U svakom slučaju, ako i zrači, to je zanemarivo i ne može utjecati na plodnost

pitanje1

13.03.2010. 17:30

prestala sam piti diane prije skoro dva mjeseca i zadnju menstruaciju sam imala30.01
do sad nisam dobila, kasni mi dva tjedna
je li to normalno da se poremete ciklusi, jer isto prije uzimanja sam imala neredovite cikluse
imala sam dva spolna odnosa nakon 01.03, sa kondomom, nije svršio u mene i kondom nije pukao
mugu li isključiti trudnoću

Natalija Beljo, dr. med.

15.03.2010. 16:20

Ako je zastita bila kako navodite i od početka da , ali svakako se javite svom ginekologu da napravi UZV ukoliko ne dobijete mjesečnicu ( ne zbog trudnoće )