Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS i buduća trudnoća


Autor Poruka

snoopyca

06.02.2008. 21:05

Poštovani,
meni je dijagnosticiran PCOS nedavno.
Pila sam trinovum 4 godine pa yasmine 8 mjeseci i onda sam odlucila prestat sa oralnom kontracepcijom jer mi je libido bio totalno na nuli. Prve dvije menstruacije sam dobila nakon 33 dana al onda mi je slijedeci ciklus trajao 51 dan- s tim da je bio izazvan (pila sam proveru) a slijedeci ciklus je trajao 53 dana al nisam nista pila jer sam zeljela vidjeti kad ce doci sama prirodno (ili sam mozda trudna kamoli srece- ali nista od toga sad( ) i onda sam nakon menstruacije otisla kod ginekologa na pregled i reko mi je da imam PCOS. Ispalo je da je lijevi jajnik katastrofa a desni napola katastrofa ako me razumijete.
Rekao mi je da mogu ili piti kontracepciju ili nista, trenutno sam odabrala kontracepciju- na Evri sam.
Ali mene brine nesto drugo, s obzirom da su mi oba jajnika policisticna, kakva je mogucnost da zatrudnim?
Napominjem da nisam niti pretila (imam 54 kg) niti imam visak testosterona niti ista drugo, samo mi je menstruacija kasnila jaaako dugo i zato smo otkrili moje polic. jajnike.
S obzirom da cu napunit 25 godina brine me jel cu ja moci biti ikad majka?
Prije dijagnoze sam pocela dobivati neki osjecaj da to necu nikad iskusiti, a nakon dijagnoze mi se to samo povecalo, probajte me razumiti.
Nadam se da bespotrebno panicarim, ali ja bi stvarno htjela biti majka a neznam jel se trebam zuriti ili imam vremena (za npr 2 godine)

Unaprijed Vam hvala na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.02.2008. 22:50

Imate vremena, i nema potrebe da budete toliko zabrinuti. Možda će vam trebati malo medicinske pomoći da zanesete, a možda i neće.
Zasada bih vam preporučila da pređete sa Evre na antiandrogeni kontraceptiv, dakle na Yasmin ili Diane 35, bolje će vam čuvati jajnike za kad budu trebali.

07.02.2008. 00:00

Lijep pozdrav,

Ima nas jos sa tim problemom policisticnih jajnika.
Ja sada ne planiram porodicu u nekom skorijem roku, ali jos od 16 kada mi je doktorica prvi put rekla koji je moj problem i kada mi je uz to dodala da "to nije strasno ali mozes imati problema kada budes zeljela imati djecu", ja ipak imam odredjeni strah.

Citala sam dosta o tome, ali sad kada ste Vi napisali "cuvajte jajnike" ... da li to znaci da te ciste mogu unistiti funkciju jajnika ako se ne lijeci? Ili??
Kolika je vjerovatnoca da se zatrudni ako se boluje (ili ima stanje) PCOS?
I koje su to metode kojima se moze zatrudniti? Da li je nuzna lijekarska pomoc ili se moze moze zanijeti i bez nje??
I kolika je uloga tjelesne tezine u vezi sa PCOS i trudnocom, na nekoliko mjesta sam citala da ima veze izmedju tezine i PCOS.


ako nekada nadjete vremena odgovoriti na sva pitanja
Unaprijed zahvalna,

Mila22

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.02.2008. 09:55

Ovo je forum o kontracepciji, ali pogodili ste mi omiljenu temu happy.
Žene koje imaju menstruaciju imaju i ovulaciju 12-13 puta godišnje, dakle toliko puta godišnje mogu zatrudniti. Žene sa PCOS-om imaju 2, 3 ili 6 ovulacija godišnje, potpuno nepredvidljivo. U tom smislu nije da ne mogu zatrudniti bez lijekova, ali treba pogoditi te dane kad je ovulacija.
Problem sa policističnim jajnicima nije u izgledu, nego u tome što proizvode krive hormone, androgene. Smatra se da ako se jajnici smire sa kontraceptivima da taj proces krive proizvodnje hormona neće otići predaleko.
Ali samo da znate : tjelesna težina je uvjerljivo najvažnija! Sa svakom kilom dolje povećavate si šansu za trudnoću, posebno ako je to popraćeno vježbanjem. I sa svakom kilom dolje popravljaju se ostale neugodne popratne pojave: dlakavost, akne itd... Smanjuje se postotak spontanih pobačaja u trudnoći, i smanjuje se šansa za dijabetes i hipertenziju koja je kod žena sa PCOS-om jako povećana.

snoopyca

07.02.2008. 13:20

Puno vam hvala na proslom odgovoru.
Smirili ste me happy

Imam jos jedno pitanje, preporucili ste mi yasmine- pila sam ga i nije mi odgovarao- libido mi je bio katastrofa, tj. nikakav, a za diane 35 sam cula iskustva da pojacavaju apetit- od nikog da je bio normalan a ja sam sklona debljanju i sad kad sam na ovoj svojoj lijepoj kilazi koju odrzavam vec godinama nebi ju htjela povecati radi hormona- jer je i yasmine djelovao na mene pa sam pocela malo vise jesti al sam ih prestala piti na vrijeme pa nije bila velika steta. Stvar je u tome da ja pijem i tablete za epilepsiju koje isto djeluju na apetit pa se trebam boriti protiv njih i protiv kontraceptiva, a kad se to dvoje spoji, vjerujte mi tesko je....

Zato vas pitam jel postoji mogucnost da uopce ne pijem kontraceptive ili je to "pogubno" za moje jajnike i moju buduću trudnoću?

Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.02.2008. 14:25

Nije pogubno, ali nije baš ni pametno. Vjerujem vam da je teško odolijevati apetitu, sve žene to znaju, ali bar dajte Diane jednu šansu - možda će vam idealno odgovarati.

snoopyca

07.02.2008. 15:01

OK, Hvala Puno!

Probat cu s Diane onda pa cu vidjeti.
Pozdrav

09.02.2008. 11:00

Mislim da moje slijedece pitanje ima veze i sa kontracepcijom i sa PCOS tako da je ok da ga postavim happy

Predpostavimo da djevojka prestane piti diane35 kada dobije mjesecnicu, znaci ne nastavi iduce pakovanje, da li je taj iduci ciklus onaj "normalni" sa ovulacijom i mogucnoscu trudnoce???
Ili cim se prestanu piti tablete, PCOs jajnici vrate se na svoje disfunkcioniranje???

Npr ja kada sam u 17 godini pila diane, kada sam ih prestala piti prva dva iduca ciklusa bila su ok, znaci trajala bas onako kako su i ovi prije njih pod dejstvom diane.
Da li to znaci da su u tom periodu bili i plodni dani, tj da su jajnici vrsili svoju funkciju?? Ili to nije nuzno???

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.02.2008. 16:10

Iznimno pametno zaključivanje happy
Diane će, ukoliko se duže uzimaju, smanjiti razinu androgena u krvi. Kad prestanete uzimati Diane, u većine žena se ta razina androgena (koja sprečava ovulaciju) neće odmah vratiti visoko, pa će žena nekoliko ciklusa imati ovulaciju.
Dakle, ukoliko želite dijete, ima smisla intenzivno pokušavati odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcije.