Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS, ponovno menstruacija i šanse za trudnoću nakon 35-te


Autor Poruka

sigurnost

08.10.2014. 11:30

Poštovani,

Imam 36 godina. Prije cca 5 godina mi je prvi put izostala menstruacija. I nije se pojavila dok nisam počela piti Diane (dijagnoza: PCOS). Kako sam imala brojne nus pojave i kontraindikacije za uzimanje pilula - prestala sam nakon par mjeseci i dalje bila bez menstruacije. Menstruacija se nekako, iz meni nepoznatih razloga, ponovo javila pred dvije godine (i to užasno obilnim i dugim krvarenjem taj prvi put) i od onda ju imam neredovito, ali imam. Ciklusi su mi između 29 i 40-50 dana. Ali najčešće oko 30. Prvo počinju spottingom dva tri dana, zatim slabo krvarenje dva dana i to je to. Ginekologu idem slijedeći tjedan, ali me zanima što Vi mislite o slijedećem:

1. kako objašnjavate ovo ponovno pojavljivanje menstruacije? (inače sam pretila, ali nisam bila smršavila da bi to navela kao razlog, jedino novo je što pijem psihofarmake zadnjih godinu dana)
2. znači li to da možda nemam ciste više?
3. ponekad koristim LH trakice da vidim jel ovuliram - nekad pokazuju da da, nekad ne (ili nisam uhvatila dobro razdoblje za testiranje). Budući ne planiram ostati u drugom stanju, i koristimo kondom kao zaštitu - kolike su šanse za trudnoću u slučaju pucanja kondoma ili nekakve slične nezgode? S obzirom na moje godine, i sve prije napisano.
4. nisam sigurna kad točno bi bilo dobro da ih upotrebljavam, pa prakticiram dva dana prije, na dan odnosa i tri dana kasnije, da vidim jel bilo potencijalno plodno razdoblje ili ne. Da li bi predložili neki drugi "sistem"?

Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.10.2014. 19:10

Prema opisu imate vjerovatno pcos i ne ovulirate ili ovulirate ali rijetko.
Morate smršavit pod broj jedan, zatim,morate napraviti spolne hormone, hormone štitnjače, ogtt, i krenuti s terapijom.
Krvarenja su disfunkcijska i anovulacijska i obično su bezbolna i dugotrajna.
Ne možete se uzdati na plodne dane jer vam je ciklus neredovit.

sigurnost

08.10.2014. 23:10

Hvala na odgovoru.

Moje menstruacije su kratke, kako sam i napisala.

Ginekolog smatra da me ne treba slati ikakve nalaze raditi, jer to šalje samo one koje namjeravaju ostati u drugom stanju. Znam da bi trebao, no eto, je kako je, ginekologa ne mogu mijenjati jer nitko ne upisuje pacijente koji bi prešli od drugog ginekologa, iako imaju mjesta.

Što pak se terapije tiče, preporuka interniste je bila ne uzimati hormone (moždani udari u obitelji i nagli i visoki porast tlaka pod pilulama). Za mršavljenje znam, a terapija neka druga ne postoji, jel tako? Štitnjača je u redu, to me je nedavno opća praksa slala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.10.2014. 22:45

Ja sam vam napisao što bih ja napravio. Nažalost drugačije vam ne mogu pomoći.