Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilula-nije hitno


Autor Poruka

anet

28.03.2008. 09:35

Poštovana doktorice, da li biste mi objasnili djelovanje pilula? koje sve promjene u organizmu se događaju? također, zanima me, kako se mijenja debljina sluznice kad dođe do oplodnje, a kkava je pred menstruaciju, njezina veličina? Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.03.2008. 14:35

Evo, baš jučer sam o tome pisala, citiram:
Ne, nemate plodne dane jer kontracepcija djeluje na više razina- poremećuje cervikalnu sluz, stanjuje sluznicu maternice, sprečava gibanje jajovoda i onemogućuje ovulaciju; baš zato da ako jedan mehanizam zakaže drugi neće.
Sluznica je odmah iza menstruacije 2-3 mm, tijekom ciklusa raste, da bi pred novu menstruaciju bila 10-14 mm debela. U ranoj trudnoći je u isto vrijeme još malo deblja, i do 22 mm.

zabrinutaa

28.03.2008. 14:35

kladim se da će ti doktorica reči da pročitaš malo ovaj forum...jer je puno takvih pitanja gdje je to objašnjeno..happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.03.2008. 15:35

Nije nije, o mehanizmu djelovanja me rijetko pitaju, češća su potpuno panična pitanja happy.
Ali vidim da vi čitate što je odlično blunk.

anet

28.03.2008. 17:05

Oprostite, puno je stranica, pa valjda još nisam stigla do te informacije. Ali mislim da ovo o sluznici nisam nigdje vidjela. Pa pitala sam jer mi je rekla ginekologica da mi je sluz debljine 3mm(u pauzi sam, i čekam menstr).Pa me zanimalo kako se sluz ponaša u kontracepciji, u pauzi itd. I pitala sam za sluznicu jer me zanimalo kako doktorica prepoznaje trudnoću a ništa se još ne vidi na pregledu, tj. sa ultrazvukom! Pa sam malo mozgala! Opišite nam to kad stignete! Lijep pozdrav!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.03.2008. 21:35

Drago mi je da ste mozgali happy.
Uglavnom, sluznica se u ciklusu ponaša onako kako sam vam gore napisala. Kako kontraceptivi djeluju tako da stanjuju sluznicu, da bi postala nepovoljan okoliš za trudnoću, te mjere ne vrijede za žene na kontraceptivima. U njih je sluznica uvijek tanka, do negdje 7 mm, a kod duljeg uzimanja i tanja. Međutim, to se brzo po prestanku uzimanja vraća na normalu.
A što se tiče ovog kako mogu vidjeti trudnoću, dosjetila sam se gledati porast sluznice u 3 dimenzije (obično se gleda samo debljina, i ove mjere gore se odnose na debljinu; a ja sam gledala i širinu i visinu) između 24-tog i 28-og dana ciklusa. U žena koje su zanijele taj je porast bio nevjerojatan, do 300, 400%, a u onih koje nisu zanijele ništa se nije zbivalo. Pa sam izračunala koje su to mjere sluznice koje sa više od 98% vjerojatnosti sugeriraju trudnoću. To se dosada u svijetu nije znalo, ali pretpostavljam da ubrzo, kad rad bude objavljen, hoće happy.

anet

29.03.2008. 01:00

Hvala Vam što nam odgovarate! pročitala sam forum, još uvijek ne sve, ali dosta. zbilja odgovarate strpljivo. I doktor odgovara jako dobro, samo malo strože happy) Nema kao kod Vas: umirite se, ne brinite...
Hvala Vam! Pozdrav (do slijedećeg pitanja)

Enheduana

13.04.2008. 23:10

samo komentar:

doktorice, vi ste strašni! i čestitam na ovom otkriću (za koje znam da nije jedino!!).
osim toga, i meni su puno pomogli vaši odgovori (da, ima nas koji samo čitamo, i ne zapitkujemo blunk)
uglavnom, samo tako nastavite u svemu što radite.

srdačan pozdrav
tea

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.04.2008. 09:35

Jako ste me razveselili sa ovim da ima i vas koji čitate happy. Nekad mi se, razumljivo, dok 500-ti put odgovaram na isto pitanje, učini da sve skupa nema previše smisla. Ali dok je ovakvih kao vi nastavit ću. Hvala na pohvalama happy.