Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje u vezi kašnjenja menstruacije


Autor Poruka

Nata001

03.02.2019. 21:50

Poštovani,
Imam 22godine, pila sam diane35 oko godinu dana (da napomenem, ovo mi nije prvi put da ih koristim, već nakon duže pauze). Prestala sam da ih pijem u decembru (u toku tih godinu dana sam jednom uzimanjem tablete iz novog blistera odložila ciklus, pa od te tablete posle 8dana nastavila taj načeti I tako uvek nastavljala sa po jednom tabletom iz sledećeg blistera, tako da sam u decembru završila bez te poslednje pilule, dakle pila jedan dan manje) nakon čega je usledila poslednja menstruacija 23.12. U proteklih mesec dana sam imala zaštićene odnose, osim jednog koji je bio bez zaštite (u neplodnim danima), sa ejakulacijom van. U januaru je ciklus izostao, kasni mi preko deset dana, u periodu kad je trebalo da dobijem sam imala sve simptome pmsa I sad povremeno imam bolove u donjem delu stomaka. Zanima me da li pilule pružaju neku zaštitu I taj prvi mesec nakon prestanka korišćenja, da li je izostanak posledica korišćenja istih (do sada mi se dešavalo da mi one odlože, ne I da ciklus izostane) I da li postoji rizik za trudnoću? Unapred hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2019. 15:50

Poštovana, nakon prestanka korištenja oralne kontracepcije menstruacijski ciklusi se reguliraju unutar dva do tri mjeseca. Kod nekih žena izostanak menstruacije potraje i dulje. Ukoliko se nakon tri mjeseca ciklus ne regulira javite se liječniku. Trudnoća je moguća već prvi mjesec nakon prestanka terapije..

Bony_tina

02.03.2019. 17:00

Poštovani ,zadnja menstruacija je bila 5.2 i trebala je doći 28,2 ali još nije došla. Ciklus inače traje 23 -25 dana .Imam sve simptome pms ,akne po bradi ,noćno znojenje i učestalo mokrenje.Spolni odnos sam zadnji put a imala 4.2 sa kondomom.Ta menstruacija je bila normalna trajala je srednje jačine 3 dana i još dva dana malo.Pijem po vašoj preporuci noćurak 7 tjedana .Jeli moguće da je on kriv za ovo "kašnjenje" jer inače skoro uvijek dođe nakon 23 dana?Ovulaciju mislim da sam imala ,16. 2 i grudi su me počele boliti 18. 2.Imala sam prozirnu rastezljivu sluz koja je nadam se , bila znak plodnih dana.Pretpostavljam da trudnoća ne dolazi u obzir pošto sam imala menzis.Danas me grudi pomalo prestaju boliti a menstruacije još nema .
I ako može preporuka za kontracepciju koja je pogodna za ženu od 40 godina .Moj ginekolog mi ne želi dati Adexa pilule koje sam tražila na vašu preporuku. jer da imaju više hormona .Zdrastveno je sve u redu,krv i papa test.

Ivo Balenović, dr. med.

03.03.2019. 21:20

Poštovana, prema navedenom ne radi se o trudnoći. Za žene iznad 40 godina preporučio bi intrauterini uložak Mirenu.