Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sindrom policističnih jajnika


Autor Poruka

Mina32

18.10.2017. 10:50

Poštovani,

dijagnosticiran mi je sindrom policističnih jajnika još u mojim ranim 20-tim godinama. Oduvijek sam imala problema s povećanom dlakavošću, aknama, neredovitim menstruacijama i migrenama u PMS-u. Ginekolog mi je preporučio kontrac. pilule od kojih sam sve probala. Diane, Yasmini i zadnje su bile Yaz. Nakon godine dana uzimanja počela sam se debljati, čak sam imala natečene gležnjeve. Odmah sam prestala piti i shvatila da su pilule zapravo kratkotrajno rješenje.

Sad imam 32 godine. Prije 2 godine sam rodila (čak sam iz prve zatrudnjela usprkos sindromu). Problemi su počeli nakon poroda, osim postporođajne depresije koja je sveukupno trajala godinu dana (uzimala sam Sonaliu) svi simptomi sindrom pol.jajnika su se pogoršali. Dodatno sam podlakavila po bradi i licu, dobivam akne na predjelu čeljusti prema uhu. Čak sam imala upalu limfnih čvorova na lijevom licu i ispod čeljusti. Menstruacija mi zna preskakati po mjesec dana. Debljam se doslovno od zraka..prođu dani da ne jedem jer nemam apetita, a onda imam takvu glad da se ne mogu kontrolirati. Umor, pa nesanica, sve ide iz krajnosti u krajnost. Zaboravljivost, živčanost..

Štitnjača je u redu jer sam vadila krv, a zadnje sam izvadila spolne hormone.
Prolaktin: 232,29
FSH: 4,01
LH: 3,77
Estradiol: 120
Testosteron 1,32

Ako mi možete protumačiti nalaze, bila bih Vam zahvalna.

Kontracepciju sam probala i ne želim više. Htjela bih još jedno dijete, ali kad zaboravim "blagodati" postporođajne depresije.
Zanima me dal postoji još kakva terapija da si uravnotežim hormone, jer mi je stvarno teško funkcionirati tako.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2017. 21:30

Poštovana, vrijednosti hormona su u granici normale. Pretpostavljam da su rađeni 3. dana ciklusa.

Nina22

19.10.2017. 11:09

Postovani,nisam sigurna da je ovo pitanje za ovu temu ali stvarno ne znam gdje bih to svrstala...
Imam 17 godina,u zadnjih 2-3 godine imam jako bolne menstruacije i izrazen pms...Moja mama je takoder imala tih problema sve do prve trudnoce..Znaci svaki mjesec izostajanje iz skole zbog menstruacije,proljev,uzasni bolovi u ledima nekad su toliko jaki da mi je tesko hodati,povracanje,mucnina,slabost a ponekad i osjecaj nesvjestice...Pms bolne grudi,nagle promjene raspolozenja,mucnine zbog pojacane osjetljivosti na mirise,nadutost i zatvor...
Bila sam na privatnom pregledu ginekologa prije godinu dana zbog sumnje na ciste,rekao je da je sve u redu i da probam sa kontracepcijom a moja ginekologinja je rekla da je to sve u redu i da ce proci nakon prve trudnoce..Tek mi je 17,neplaniram trudnocu jos niz godina a bolovi su neizdrzivi,sto mi savjetujete? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2017. 11:05

Poštovana, savjetujem vam oralnu kontracepciju. Izostankom ovulacije izostati će i lučenje određenih hormona koji su uzrok Vašim smetnjama.